LLEI ÒMNIBUS

El PS demana retardar un any la cessió obligatòria dels pisos

Volen que els HUT vigents es renovin amb les condicions anteriors

Casal al Consell General.

Casal al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El PS demana que es retardi un any l’entrada en vigor de la cessió obligatòria dels pisos buits per poder fer “la tasca informativa i de contacte amb els propietaris” i que la mesura sigui “dissuasiva” i no “coercitiva”. “L’entrada en vigor de la mesura no serà automàtica en la cessió, dubto que abans d’un any aquests pisos estiguin al mercat”, va indicar la presidenta parlamentària del grup, Judith Casal, en la roda de premsa de presentació de les esmenes, que són 25, a la llei òmnibus. Entre altres mesures, també advoquen pel manteniment de les llicències als habitatges d’ús turístics (HUT) vigents amb el marc previ, que un 20% del sòl urbanitzable vagi directe al parc públic o per un augment de les multes i les taxes a les plusvàlues immobiliàries.

“Aquesta llei no és la que es va encomanar en el debat monogràfic de l’habitatge”, va comentar Casal, que va definir la proposta de DA com de “pegats” i va exhortar a l’executiu a fer les coses de forma “més endreçada”. Casal, acompanyada dels altres dos consellers generals Baró i Vela, va destriar les esmenes per blocs. A més del retard en l’aplicació dels pisos buits, el partit ha afegit “canvis tècnics” en l’àmbit de l’habitatge, com la inclusió d’un article referent a la funció social de la propietat, una esmena de modificació a la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) per tal que sigui l’ens qui faci la compensació econòmica de la renda o que el fons per a l’habitatge de preu assequible es financi amb impostos finalistes i dotació pública.

Pel que fa als HUT, una petició consensuada amb la CEA i la Cambra de Comerç és la renovació de les llicències vigents sota les condicions anteriors, a risc que aquests pisos no entrin al mercat de lloguer. “No som favorables a la retroactivitat perquè és una cancel·lació encoberta”, va dir la líder del PS, que va afegir que “ens genera dubte la constitucionalitat de la disposició”. Quant a la matèria tributària, la formació demana un augment de les plusvàlues en la compravenda immobiliària de fins al 20% per a les transaccions menors de dos anys i que es doblin les multes que havia fixat el Govern.

tracking