TREBALL

Les ofertes de feina superen en sis vegades el nombre d’aturats

La baixada de la desocupació, que arriba a mínims històrics, causa dificultats a les empreses a l’hora de contractar nous treballadors

Treballadors del sector de la restauració.

Treballadors del sector de la restauració.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mercat laboral viu una situació complexa. L’any passat s’oferien al mes 2.138 llocs de feina de mitjana, però el nombre de demandants era de 341, la xifra més baixa des del 2008. És a dir, les ofertes de feina multiplicaven per sis el nombre de gent que sol·licitava ocupació. De fet, la ràtio del nombre de demandants totals per oferta de treball s’ha reduït de 0,7 el 2019 (abans de la pandèmia) a 0,3 el 2023, fet que l’informe econòmic de la Cambra de Comerç del 2023 apunta que està motivant una tensió del mercat laboral i provocant dificultats per contractar mà d’obra en alguns sectors concrets.

Tot i la dificultat per a les empreses d’aconseguir mà d’obra, l’informe pinta una imatge positiva. Les dades de beneficiaris de la prestació per desocupació mostren una tendència a la baixa i en tres anys, del 2021 al 2023, s’ha reduït de 134 persones a 16. Segons les dades de l’Enquesta de forces del treball (EFT), la població aturada de 15 anys o més havia caigut un 23,7%, fins a les 814 persones, la xifra més baixa mai registrada. En la mateixa línia, la taxa d’atur havia disminuït fins a l’1,6%, la proporció més reduïda des de l’inici de l’estudi. El text també destaca que el 92,3% d’aquests desocupats eren de curta durada i només un 7,7% feia més d’un any que busaven feina, un percentatge que ha retrocedit substancialment respecte al 18,5% de l’any 2022.

Durant el 2023 el sector serveis –que concentra el 86% de l’ocupació– es va estar beneficiant de la forta expansió que ha viscut el sector turístic a escala mundial després de la pandèmia i va ser el principal responsable de la baixada en les dades de l’atur. Concretament, el nombre d’assalariats als serveis va augmentar un 4,5% i ja superava en un 8,5% el nivell que tenia el 2019. Entre les activitats terciàries destacava l’increment de l’ocupació assalariada vinculada al turisme, concretament en el comerç (+5,9%) i en l’hoteleria (+4,3%). Aquests dos sectors van crear 745 llocs de treball, el 41% de tot el creixement registrat l’any passat. També va augmentar significativament el nombre d’assalariats en el sector immobiliari (+412).

La distribució per nacionalitats posa de manifest que la disminució d’aturats registrada el 2023 va ser generalitzada, tot i que va beneficiar una mica més els estrangers (-19,5%) que els andorrans (-10,8%). Els espanyols es mantenien com el grup de demandants més nombrós (91 persones), amb una xifra molt més baixa que la d’andorrans (159). Amb tot, el pes dels estrangers en el total de demandants va disminuir tres punts, fins al 53%.

ELS JOVES, ELS MÉS BENEFICIATS

Tots els grups d’edat -a partir dels 18 anys- s’han beneficiat de la reducció de demandants de treball. El que més ho ha fet ha estat el dels més joves, entre 18 i 25 anys, que en el seu cas s’havia reduït en un 28,9% respecte al 2022. La resta de grups van patir baixades més moderades, com el grup entre 26 i 39 anys, que en el seu cas els que busquen feina van baixar en un 5,8%. Dins del grup entre els 40 i els 59 la demanda va caure un 18,6%. El grup que menys se’n va beneficiar és la població major de 60 anys (-4,6%). La majoria dels demandants tenien entre 40 i 59 anys (44%).
tracking