Sanitat

Mas critica el PS per fer una proposta de llei d'oblit sanitari "simplista i genèrica"

La ministra ha remarcat que s'han volgut avançar quan sabien que el Govern estava treballant la normativa

La ministra Helena Mas ha parlat de l'oblit sanitari aquesta tarda

La ministra Helena Mas ha parlat de l'oblit sanitari aquesta tardaSFGA/JAViladot

Publicat per
Andorra la Vella 

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Helena Mas ha lamentat avui que el Partit Socialdemòcrata hagin presentat una proposició de llei de l'oblit sanitari quan sabia que el Govern estava treballant aquest text "i ens havíem reunit amb el PS i amb la consellera Susanna Vela", a més d'amb el sector de les asseguradores. La ministra de Salut s'ha mostrat molt crítica amb la proposta dels socialdemòcrates que ha afirmat que té un articulat "simplista, genèrica i no aplicable" i ha assegurat que "s'han avançat [a la normativa del Govern] per voler anar ràpid" i han presentat un text "que no té aquest nivell de senzillesa".

Mas s'ha referit a la proposició del PS perquè avui el consell de ministres ha emès el criteri sobre el text que "serà neutre per continuar amb la mà estesa" però que ha incidit "s'hagués escaigut un criteri negatiu" insistint que "no s'ha prioritzat l'interès general sinó el fet d'anar més ràpid, i no ha tingut en compte a les persones que pateixen aquestes malalties per guanyar temps i ha fet una proposta de mínims". La ministra ha explicat que espera que a partir del text dels socialdemòcrates via esmenes dels grups parlamentaris s'arribi a la normativa que ha treballat Salut, que divergeix en aspectes "formals, materials i tècnics" amb la del PS.

Helena Mas ha assenyalat que la finalitat de la normativa és que no hi hagi discriminació per a les persones afectades per càncer, VIH i hepatitis al moment de fer una assegurança de vida, i recull que tenen dret a no dir que han tingut o tenen aquestes patologies. La proposta del PS feia referència també a les assegurances sanitàries però la ministra ha descartat aquest cas perquè ha argumentat que els tractaments i les tècniques igualen l'esperança de vida d'un afectat per aquestes tres malalties amb la resta de persona que no les hagin tingut i per això no se les han d'aplicar assegurances de vida més oneroses. I ha defensat que en el cas de les assegurances de salut sí que es té en compte l'estat de cada persona i, per tant, es fa una assegurança diferent per a cada beneficiari en funció de les condicions que presenti. I ha posat com exemple que no serà igual per a una persona que tingui hipertensió que per a la que ha tingut càncer, i "no és discriminació perquè fan una valoració en relació a l'estat de salut", ha asseverat. 

La titular de Salut ha exposat que la normativa que ha treballat el seu departament preveu una llei específica, no com el PS que la inclou en la que ja existeix d'assegurances, "i pensem que això no garanteix la seguretat jurídica necessària i una llei pròpia li dona trascendència i significat social". Com aspectes materials ha afirmat que "parla de forma molt genèrica, és molt semblant a la llei espanyola" i al país veí ja hi ha hagut dificultats d'aplicabilitat. Mas ha ressaltat que Espanya és l'únic país que una legislació sobre oblit sanitari "indeterminada" i el Govern l'ha volgut fer més tècnica, com la d'altres Estats, per definir bé els casos d'incompliment. 

La ministra ha indicat que les diferències tècniques amb la proposició socialdemòcrata és perquè "la nostra posa el focus en el dret a no declarar i el PS parla de no discriminació". I ha afegit que en el cas del càncer i hepatitis es fixa que no s'ha de comunicar si s'ha superat la malaltia o s'està en fase de superació i quan han passat 5 anys sense la patologia o s'està en el final del tractament. Per als afectats per VIH Salut preveu un reglament que determini els paràmetres del que es considera estar estable, que és quan no s'hauria de declarar, i es farà per aquesta via perquè es pugui anar adaptant a l'evolució dels tractaments i les tècniques. 

tracking