MARC PRESSUPOSTARI FINS AL 2027

El Govern preveu la moderació dels augments de la despesa corrent

A partir del 2026 complirien la regla d’or, a diferència de la distribució impositiva

El ministre de Finances entregant dimarts el pressupost al síndic.

El ministre de Finances entregant dimarts el pressupost al síndic.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El marc pressupostari fins al 2027 que el Govern ha entregat al Consell General preveu una rebaixa de la ràtio de deute, una moderació dels augments de la despesa corrent i que la proporció de la recaptació dels impostos directes sobre el total d’ingressos per tributs se situï per sobre del 49%. Previsions que acompliran amb la Llei de sostenibilitat de les finances públiques (la regla d’or) excepte en allò referent a l’àmbit impositiu. En la carta que el ministre de Finances adjunta a la documentació recorda que s’està promovent un canvi legislatiu per evitar l’incompliment sistemàtic de la legislació i que saltar-se el topall per a la imposició directa només és símptoma de la bona salut de l’economia.

La regla d’or estableix que la despesa corrent no pot créixer més enllà del que ho fa el PIB nominal. I es torna a incomplir en el pressupost del 2025. El Govern ho atribueix al context inflacionista però augura que es tornarà a equilibrar els exercicis 2026 i 2027 amb augments del 3,3% (per al 2025 és del 8,3%).

Quant a la ràtio de deute el marc pressupostari preveu rebaixar-la a un 30% del PIB el 2027, la qual cosa suposaria que la xifra absoluta disminueixi fins als 1.208 milions d’euros. I tant per al 2026 com el 2027 es dibuixen pressupostos amb dèficit però respectant el limit de l’1% del PIB. L’evolució estimada de la magnitud és que creixi fins als 4.153 milions d’euros el 2028, en comparació als 3.602 milions actuals. Hi hauria, però, una disminució del creixement del PIB nominal, que passaria del 4,5% actual, al 3,4% en quatre anys. La inflació es modera fins a l’1,9 el 2028.

tracking