SALUT

La llei del dret a l’oblit sanitari del PS tira endavant

El Govern emet un criteri neutre a un text que defineix com a “simplista”

La ministra de Salut, Helena Mas, a l’edifici administratiu de Govern.

La ministra de Salut, Helena Mas, a l’edifici administratiu de Govern.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vellla

Creat:

Actualitzat:

La proposició de llei del dret a l’oblit sanitari del Partit Socialdemòcrata no toparà amb el mur de la majoria en el tràmit parlamentari. Així ho va anunciar ahir la ministra de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que va titllar el text de “simplista” i “genèric” i va acusar els socialdemòcrates de “no tenir en compte l’interès general”. Cal recordar que l’objectiu de la llei és que no hi hagi discriminació per a les persones afectades per càncer, VIH i hepatitis al moment de fer una assegurança de vida, i recull que tenen dret a no dir que han tingut o tenen aquestes patologies.

La titular de Salut va indicar que Govern emet un criteri neutre a la proposició, malgrat tenir el seu propi avantprojecte entre mans, “per continuar amb la mà estesa i treballar el text amb esmenes des del grup parlamentari”, va apuntar Mas, tot i lamentar que el procés no hagi sigut conjunt. Amb tot això, la ministra no es va mossegar la llengua i va acusar el PS d’haver-se “avançat per voler anar ràpidament”. En aquest sentit, va assenyalar que el text presenta deficiències a escala formal, material i tècnica.

“Cal un tracte normatiu propi per a la llei per donar-li la transcendència i el significat pertinent”
Helena Mas, Ministra de Salut

En l’àmbit formal, la proposta de Salut contemplava un tracte normatiu propi per a la llei per tal de “donar transcendència i significat pertinent”, va dir Mas, mentre que els socialdemòcrates pretenen incloure la norma dins la llei d’ordenació i supervisió d’assegurances. “No tindria un bon encaix”, va manifestar la titular de la cartera. Pel que fa a l’aspecte material, l’executiu defensa que la falta de definició dels conceptes jurídics en dificulta l’aplicabilitat i que la idea del ministeri resideix a definir tant els conceptes jurídics com els mèdics. Per altra banda, i quant a l’àrea tècnica, els principals punts de conflicte són la manca de definició del concepte de dret a l’oblit sanitari i oncològic i el camp d’aplicació d’aquest perquè Govern pretén que sigui només en les assegurances de vida a diferència del PS, que també inclou les de salut.

“Nosaltres ja vam dir-los que la llei era simple, però no podíem esperar més temps”
Susanna Vela, Consellera general del PS
 

Segons Mas, els tractaments i les tècniques igualen l’esperança de vida d’un afectat per aquestes tres malalties amb la resta de persones que no les hagin tingut i per aquest motiu es podria incórrer en discriminació cap a elles amb assegurances de vida més costoses. On no hi ha discriminació és en les assegurances de salut perquè és necessari saber l’estat i l’historial de cada individu per acomodar una assegurança feta a mida basada en les condicions del demandant.

Des del Partit Socialdemòcrata, es congratulen de l’entrada a tràmit parlamentari de la proposició i recalquen la urgència d’aquest pas defensant-se de les crítiques de Mas. “Nosaltres ja vam dir-los que la llei era simple, teníem un compromís polític amb Assandca i no podíem esperar més”, va argumentar la consellera general del PS, Susanna Vela. A més, també va atiar Govern per la tardança, la qual “no entenem”. Tot i això, Vela va encoratjar tots els partits a treballar una llei que de la qual s’espera el debat parlamentari per a la sessió del 7 de novembre.

MÉS

AJUTS A LA TRANSHUMÀNCIA

Quatre explotacions agràries del país han rebut unes ajudes de 163.000 euros pel foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya pels ramats ovins transhumants.

CALENDARI LABORAL 2025

El calendari laboral de l’any 2025 estipula un total de 14 dies festius durant tot l’any de compliment obligatori, retribuïts i no recuperables. Els comuns podran fixar fins a un màxim de quatre dies.

BEQUES PER A JOVES TALENTS

Es concedeixen 15.000 euros a quatre joves dins els ajuts del programa de beques per a joves talents, que té l’objectiu de facilitar tant la formació com la participació d’artistes en concursos.

DIGITALITZACIÓ ARXIVÍSTICA

La cartera de la ministra Bonell preveu digitalitzar 200.000 imatges o documents de l’Arxiu Nacional i de la Biblioteca Nacional entre 2024 i 2025, un procés que es du a terme des de l’any 2013.

FORFETS ESCOLARS

S’incrementa un 10% la tarifa del forfet diari d’esquí escolar i un 4,6% l’hora del monitor, el primer serà d’11,75 euros i el segon, de 5,34 euros. L’executiu cobreix ambdós preus íntegrament.

SENSE NOVETATS DE L'ACORD AMB LA UE


Aquest octubre finalitzava el termini que s’havia donat el Consell de la Unió Europea per pronunciar-se sobre el caràcter de l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. A just una setmana d’acabar el mes, encara no hi ha cap novetat sobre si l’acord és mixt o no. Tanmateix, el ministre portaveu, Guillem Casal, va informar que Govern no té “cap indici” que la decisió es decanti cap a ser mixt.
tracking