OPERACIÓ CATALUNYA

La compareixença d’Higini Cierco i Miquel al Congrés, el 19 de novembre

Una setmana abans declararan a Madrid Celestino Barroso i Marcelino Martín Blas

Joan Pau Miquel i Higini Cierco a la seu de la justícia.

Joan Pau Miquel i Higini Cierco a la seu de la justícia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comissió d’investigació de l’anomenada operació Catalunya que s’atribueix al ministeri de l’Interior espanyol del primer Govern de Mariano Rajoy abordarà el proper mes de novembre l’anomenada trama andorrana, les presumptes pressions policials a Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè desvelés dades fiscals de polítics de l’independentisme català.

En concret, i segons van confirmar fonts parlamentàries a mitjans espanyols, el 12 de novembre que ve es cridarà a declarar Celestino Barroso, que va ser agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola al Principat i a qui s’atribueixen els missatges a BPA perquè filtrés dades a canvi de frenar una suposada inspecció del Banc d’Espanya a la filial madrilenya de l’entitat.

Aquell mateix dia també estarà citat el comissari Marcelino Martín Blas, responsable d’Afers Interns en aquells anys i que ja va estar al Congrés en altres comissions d’investigació sobre les anomenades clavegueres d’Interior.

La setmana següent, el dimarts 19 de novembre, serà el torn del que va ser president i un dels màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, i de l’exconseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel.

Aquesta comissió forma part de l’acord aconseguit pels socialistes amb les formacions sobiranistes catalanes l’agost del 2023 a canvi del suport d’ERC i Junts a l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés espanyol.

Juntament amb la comissió de l’operació Catalunya, el PSOE i els independentistes van obrir dues investigacions parlamentàries més, una sobre els atemptats jihadistes del 2017 a Catalunya i una altra sobre el suposat espionatge a polítics amb el programa Pegasus.

Tot i això, dimecres el PSOE i els seus socis van deixar caducar la comissió d’investigació relativa al cas Pegasus, l’única que afectava el govern de Pedro Sánchez, i només van prorrogar els treballs de les altres dues.

La previsió és que les tasques de la comissió que investigaria el cas Pegasus siguin assumides per la relativa a l’operació Catalunya. De fet, segons van informar fonts parlamentàries, ERC ha dirigit un escrit a la taula de la comissió demanant que s’assumeixin les tasques. Des del PSOE sostenen que aquesta assumpció de treballs és possible, ja que el cas Pegasus també està esmentat en el plantejament de la Comissió.

tracking