ASSEGURANCES

L’associació contra el càncer demana ampliar el dret a l’oblit sanitari

L’associació xoca amb la idea de Govern d’excloure les assegurançes de salut de la llei

El president de l’Assandca, Josep Saravia.

El president de l’Assandca, Josep Saravia.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proposició de llei del dret a l’oblit del PS, que recull que les persones afectades per càncer, VIH i hepatitis no hagin de dir que pateixen o han patit aquestes malalties al moment de fer una assegurança, va arribar a seu parlamentària després que la majoria expliqués que no la frenarien. La notícia va ser molt ben rebuda a l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca). El seu president, Josep Saravia, va congratular-se que la llei tiri endavant, però va lamentar la posició de Govern, que es va mostrar partidari al fet que només es tingui en consideració la llei per a les assegurances de vida, i no per a les de salut. Segons la ministra de Sanitat, Helena Mas, els tractaments actuals igualen l’esperança de vida d’un afectat pel càncer amb la resta de la població i per aquest motiu es podria incórrer en discriminació cap a elles si se’ls apliquen assegurances de vida més costoses. Mas, però, va argumentar que a les pòlisses de salut sí que és necessari detallar l’historial mèdic per acomodar el servei segons el demandant, tal com va explicar dimecres.

“Deixar les assegurances de salut fora de la llei del dret a l’oblit no és assenyat”
Josep Saravia, President de l’Assandca

Aquesta visió xoca amb la de Saravia, que va argumentar que deixar les assegurances de salut fora de la llei, “no és assenyat” i va posar l’exemple d’un nen que hagi superat un càncer durant l’inici de la seva vida i que vint anys després “vulgui accedir a una assegurança, però es trobi condicionat per la malaltia”.

La següent tasca de l’Assandca serà analitzar la legislació dels països veïns per veure com s’està aplicant el dret a l’oblit allí i proposar millores per al text. Saravia va reconèixer que “potser la llei és una mica fluixa”, però l’important és que s’aprovi i hi hagi un marc sobre el qual treballar. El que no tenia sentit per a Saravia era que “si fas un acte delictiu lleu, al cap dels anys se’t pugui esborrar l’expedient i començar de nou, però que el fet d’haver patit un càncer et marqui tota la vida”.

“Pot ser que un nen que superi un càncer es trobi amb problemes anys després per assegurar-se”
Josep Saravia, President de l’Assandca

La proposició recull que tampoc es pugui demanar informació oncològica cinc anys després d’haver superat la malaltia sense cap recaiguda. Sobre el període de temps proposat al text dels socialdemòcrates, Saravia va explicar que es tracta “d’un tema tècnic més que cap altra cosa” i que no troba malalment el termini marcat.

tracking