PRESSUPOST DEL 2025

L’ingrés per l’impost a la inversió forana creix a 9,4 milions el 2025

El càlcul del tribut que grava la compra d’immobles per part d’estrangers té en compte que aquest 2024 s’ha superat el pronòstic de recaptació.

Els titulars de Finances i Habitatge, Lladós i Marsol, conversen amb Cerni Escalé.

Els titulars de Finances i Habitatge, Lladós i Marsol, conversen amb Cerni Escalé.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En el projecte de llei de pressupostos per al 2025 que es va presentar dimarts, el ministre de Finances, Ramon Lladós, va mostrar les línies mestres de la conjuntura financera que l’administració preveu per a l’any vinent, sobretot en comparació amb les xifres estimades de l’exercici actual. Un dels “impactes significatius” en les previsions del ministeri, tal com ho va apuntar Lladós, és l’augment del 21% en la recaptació dels impostos directes, però també mereixen especial atenció els indirectes, que també creixen, aquests amb un 10%. I el seu granet de sorra aporta els tributs provinents de la inversió estrangera, que gairebé doblen els previstos en el present exercici.

Els comptes del titular de la cartera exposen que en el pressupost del 2024 l’administració tenia calculat cobrar cinc milions d’euros de la inversió estrangera, i s’espera per al curs vinent una recaptació superior que gira al voltant dels 9,4 milions d’euros, 4,4 milions més respecte a les previsions fetes de cara als comptes anteriors. En termes absoluts, és un creixement del 87%. Un dels arguments que conviden a aquest augment és el mateix increment real de la taxa, ja que en els primers sis mesos de vigència (s’aplica des del primer trimestre de l’any) s’han liquidat un total de 6.536.282 euros, que superen amb escreix la previsió inicial fixada en cinc milions. Una xifra que posa de manifest que, lluny de reduir-se, la inversió estrangera immobiliària ha mantingut un ritme elevat, fins i tot més intens del que s’havia previst. De fet, en els mateixos pressupostos acusen aquest fet i indiquen que “s’ha revisat a l’alça l’estimació”.

PES RELATIU SOBRE EL TOTAL

Els pilars principals dels impostos indirectes són l’IGI i la taxa al consum, i entre els dos es preveu una aportació de més de tres quartes parts dels ingressos de la partida –281,5 milions d’euros dels 359 totals–. El primer és “més consistent” per a Lladós amb un 6% més que aquest any, i la segona té un creixement menys exponencial i torna “al camí habitual” amb una previsió de 114 milions, un 14% per sobre del pressupostat en l’exercici del 2024.

LA PLUSVÀLUA IMMOBILIÀRIA

Malgrat beure de la mateixa font, un apartat diferent es trasllada per a l’impost de les plusvàlues immobiliàries, que grava els guanys obtinguts en les transaccions. En aquest sentit, també es preveu un sonat creixement als beneficis de les compravendes en l’habitatge al voltant dels 4,5 milions d’euros. D’aquesta manera, en l’exercici del 2024 es va estimar un total de 8,9 milions d’euros provinents d’aquest gravamen, i per al 2025 la xifra ascendeix fins als 13,4 milions d’euros, un augment de just el 50%. Una de les novetats d’aquest pressupost és la inclusió d’una taxa destinada a la inversió estrangera, que a l’anterior no estava prevista. Amb aquesta, es contempla arribar a uns 480.000 euros, el 2,1% dels ingressos per taxes.

En la recaptació fiscal dels règims de la inversió estrangera i la plusvàlua immobiliària s’ha de tenir en compte l’eventual efecte de la futura entrada en vigor de la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, altrament coneguda com a òmnibus. Una llei que molt previsiblement començarà a aplicar-se durant el primer trimestre de l’any vinent, donat que els grups parlamentaris estan gaudint d’una segona pròrroga per a la presentació d’esmenes al text, que acaba el 4 de novembre.

Un altre dels aspectes que inclou la llei òmnibus és la reflexió sobre la pujada de la taxa turística. El pressupost fa una previsió a la baixa amb 7,2 milions per l’impost a l’allotjament turístic, un 7% menys que el 2024.

UNA RECAPTACIÓ EN L'IMPOST DELS HABITATGES BUITS TOTALMENT INTRANSCENDENT

0,00169%. Aquest és el pes de l’impost sobre els habitatges buits respecte al total d’ingressos provinents de les diferents partides de la imposició directa, una suma ínfima de 3.191 euros en comparació amb els 189 milions d’euros que es preveuen. No obstant això, i per sorprenent que sembli, la xifra suposa un augment del 123% respecte a l’exercici d’aquest any, en què la previsió es va quedar en els 1.432 euros.

Segons les dades de liquidació del primer semestre d’aquest exercici, la xifra recaptada va ascendir fins als 3.054 euros, prop del total previst per al 2025. Aquest és un impost que al llarg dels anys s’ha anat apujant, però tot i haver incrementat deu vegades la seva taxa, la incidència en les arques públiques no s’ha vist reflectida. En l’actualitat, la taxa se situa en els 50 euros per metre quadrat, però a finals del 2022 aquest era de deu i, abans, de cinc.

La ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, va repetir a la sessió del Consell General, fins a dues vegades, que eren “pocs” els propietaris de pisos buits o amb consum zero que han declarat el seu bé de forma voluntària.
tracking