NOVA LLEI
El raonador del ciutadà podrà interactuar molt més amb la societat civil
El text consensuat pels grups li atribueix més funcions i allarga el mandat fins als set anys
La comissió legislativa de Justícia i Interior ha donat aquesta setmana per tancada la reforma de la llei del raonador del ciutadà, la qual ha gaudit d’un consens ampli en gairebé totes les esmenes de les formacions parlamentàries. “En general, hi ha hagut molt bona entesa. Gairebé s’han transaccionat la majoria d’esmenes i s’han acceptat, cosa que significa que hi ha hagut una molt bona col·laboració entre tots els grups”, va indicar la consellera general de Concòrdia, Núria Segués. Malgrat no ser membre de la comissió, Segués ha seguit de prop la feina dels seus companys i, fins i tot, ha acudit a diverses reunions legislatives.
A més de les esmenes dels partits, un gran pes de les novetats de la llei, eminentment de caràcter tècnic, provenen de les recomanacions de la Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d’Europa i que està format per experts independents al camp del dret constitucional. D’entre les renovacions que han inclòs en el text, les principals consisteixen a atribuir i reforçar més les funcions del raonador i a equiparar el seu càrrec als dels altres caps de les entitats adscrites al Consell General. Pel que fa a la primera atribució, Segués destaca que la tasca legislativa ha anat encaminada a “proporcionar-li l’espai legal, com si diguéssim, perquè pugui cooperar i interactuar molt més amb la societat civil”. Quant a la segona, l’entitat que representa Xavier Cañada s’inclou dins aquest procés impulsat per Sindicatura i els grups parlamentaris de major control i precisió de les funcions dels càrrecs directius dels organismes que pengen del Consell General. “S’ha procurat homogeneïtzar una part de la llei en base a totes les entitats dependents com són pel tema dels cessaments i del funcionament intern de la institució”, va apuntar la consellera general de Concòrdia. Una altra de les novetats és l’allargament del mandat fins als set anys, una recomanació “explícita” de la Comissió de Venècia.
Així doncs, el raonador és la segona de les quatre entitats que tindrà la norma després de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), que se li va imposar al juliol després de les crítiques a l’augment salarial de la seva directora, Resma Punjabi. El següent serà el Tribunal de Comptes i el darrer, l’AQUA.