ENCAIX AMB EUROPA

Un grup de ciutadans engega un moviment pel ‘no’ a la UE

La plataforma, que no té color polític, és encara embrionària

Acte de suport al pacte amb la UE durant l’última Fira d’Andorra.

Acte de suport al pacte amb la UE durant l’última Fira d’Andorra.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Els defensors del no a l’acord d’associació s’aglutinaran pròximament en una plataforma. Segons ha pogut saber el Diari, un grup de ciutadans ha establert converses –inicials encara– per crear una estructura que permeti divulgar els arguments en contra del pacte amb la UE. Els moviments són embrionaris, però hi ha determinació per materialitzar una agrupació que faci front a l’estratègia de comunicació del Govern. La plataforma naixeria sense color polític, lliure d’incursions, i el lideratge, malgrat que en aquests moments no està definit, l’hauria d’assumir una figura que conegui en profunditat el text i domini el camp jurídic. Els impulsors volen presentar la futura plataforma en un gran acte. En aquest acte es convidaran –sense implicació directa– actors polítics que s’oposen a l’acord, com és el cas d’Andorra Endavant, el partit que ha capitalitzat la negativa a l’encaix europeu. De fet, aquest col·lectiu de ciutadans vol també que altres partits que han pres una postura que es considera tèbia davant l’acord –com és el cas de Ciutadans Compromesos– s’acabin posicionant clarament. Malgrat que no ha transcendit el nom dels impulsors, persones que s’han significat públicament en contra de l’acord coneixen la gestació d’aquest moviment. Fins ara, algunes veus contràries al pacte –algunes molt visibles a les xarxes– han estat el notari Joan Carles Rodríguez Miñana, els empresaris Stephanie Steinbrecht i Albert Gomà, el metge Josep Anton Touceda o l’advocada Íngrid Ruiz.

“La implicació hi és. La comunicació cal acordar-la els partits del pacte d’estat”Jordi Jordana, Pres. grup demòcrata

“Cal fer el referèndum ja, demanar el parer al poble andorrà”
Carine Montaner, Presidenta d’Andorra Endavant 

Quant als arguments defensats pels contraris al pacte, el gruix de l’oposició se centra en dues qüestions: la circulació lliure de persones i l’exigència dels antecedents penals per residir al país. Els partidaris del no asseguren que l’embrancament amb la UE implicarà una pèrdua del control fronterer i un augment de l’arribada de ciutadans comunitaris, ja que podran instal·lar-se amb més facilitat per la caiguda de les quotes i la laxitud en la petició dels antecedents penals.

“Si no sortim als diaris, no significa que no estiguem fent la nostra feina”
Cristina Rico, Presidenta de Liberals

“Si l’acord és mixt o no tindrà certes implicacions a determinar la data”
Judith Pallarés, Presidenta d’Acció

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha esmentat, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que al Govern no li atemoreix aquest moviment i que "és bo que hi hagi contraposició d'idees".

UNA CONSULTA SUPEDITADA A LA DECISIÓ DE LA COMISSIÓ

Reaccions a les opinions expressades per Jaume Bartumeu, excap de Govern, al programa Parlem-ne de Diari TV. Davant la posició de Bartumeu de celebrar el referèndum abans de l’estiu del 2025, encara que la Comissió Europea determini que el pacte és mixt, Jordi Jordana, president del grup demòcrata, va demanar ahir prudència. La data –va assenyalar– es marcarà “en funció de si l’acord és o no mixt”. El càlcul del partit, però, és mantenir l’horitzó de la consulta sobre el “primer semestre”. Tot i així, Jordana va indicar que el Govern passa per un temps “d’espera”. Les decisions s’esdevindran un cop arribi el veredicte europeu: “La qüestió s’ha de resoldre el mes de novembre, en principi. Esperem que sigui aviat”. La campanya de comunicació també es modularà segons la naturalesa de l’acord (si és mixt, caldrà que sigui ratificat per les cambres dels estats membres). Justament, l’estratègia de l’executiu va ser criticada per Bartumeu, que considera que no s’està defensant el text amb fermesa. “La implicació la tenim tota. Les accions de comunicació cal acordar-les amb els partits del pacte d’estat. En això estem”.

Cristina Rico, presidenta de Liberals, també expressa un suport “total”. “Segurament, no entenem la implicació igual que Bartumeu. El nostre suport és de crítica constructiva. Si no sortim als diaris, no significa que no estiguem fent la nostra feina”. Quant a la data de la consulta, Rico sosté que no té sentit celebrar-la abans de la validació dels parlaments dels estats membres. Judith Pallarès, presidenta d’Acció, creu que la consulta no hauria d’ajornar-se en excés, ara bé, “si l’acord és mixt o no tindrà certes implicacions en determinar això”. Carine Montaner, presidenta d’Andorra Endavant, és partidària de “fer el referèndum ja”. “Abans de tot, cal demanar el parer al poble andorrà”.
tracking