CONSELL DE MINISTRES

El Govern impedeix que els temporers facin hores extres

L’executiu rebutja la demanda de la patronal d’estendre la jornada laboral

El ministre portaveu durant la roda de premsa.

El ministre portaveu durant la roda de premsa.SFGA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors temporers no podran fer hores extres en empreses diferents de les que els hagin contractat. El ministre portaveu, Guillem Casal, va confirmar que “de moment” s’havia tancat la porta a la demanda plantejada per la Confederació Empresarial (CEA) i que van justificar esgrimint que permetria que aquests empleats complementessin el seu salari amb feines extres, tant en el seu sector com en un altre. Després d’abordar-ho durant la reunió del consell de ministres, el Govern ha conclòs que no existien els “mecanismes de control” necessaris per permetre-ho. Mitjans per corroborar que el treballador no faci més de les 50 hores setmanals estipulades com a topall a la normativa. El portaveu de l’executiu va assenyalar que caldria regular aquestes eines a través “d’una norma”, una qüestió que per ara no està sobre la taula i, per tant, “hem declinat aquesta demanda”.

L’executiu va validar ahir la quota ja avalada pel Consell Econòmic i Social (CES), 4.995 permisos que són un 9,3% menys que la temporada passada però que estan en consonància amb les autoritzacions que finalment es van consumir (4.942). No obstant, i com sempre es preveu en aquests casos, el nombre es podrà ampliar en un 30% si els sectors afectats necessiten més mà d’obra. El contingent es reparteix en 2.845 autoritzacions per a treballadors al sector hoteler, 1.030 per a les pistes d’esquí i 490 establiments hostalers de les estacions, 75 per a agències de viatges, 445 per a comerços –en les quals està inclòs el lloguer de material esportiu i les activitats immobiliàries– i 110 per al sector de la neteja. El termini per formalitzar la sol·licitud s’obrirà un cop el reglament de quota es publiqui al BOPA i finalitzarà el 31 de març del 2025. La durada màxima de les autoritzacions serà el 4 de maig.

EXPEDIENT RESOLT

Casal també va confirmar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que s’havia resolt l’expedient que determina les responsabilitats en la fuita de gasoil que a principi de mes va vessar més de 13.000 litres d’hidrocarbur al riu Madriu. Però el també titular de Medi Ambient va declinar donar més informació sobre el seu contingut al·legant que encara restava pendent la comunicació a la comunitat de propietaris de l’edifici origen del vessament, situat a la carretera d’Engolasters. El dipòsit –que feia anys que tenia caducada la placa de control– va quedar inutilitzat arran de l’incident i els veïns l’hauran de substituir per tal de fer funcionar la calefacció. Existeix també l’alternativa de dipòsits portàtils, d’una capacitat molt més petita i que s’han de carregar més sovint. L’operatiu de neteja del gasoil al riu va durar una vintena de dies.

+

VIVES, TAMBÉ A POLÒNIA

Elisenda Vives serà la nova ambaixadora no resident d’Andorra davant de la República de Polònia. Vives suma la representació diplomàtica a les d’Estònia, Letònia i Lituània.

PROVES

Segona convocatòria de la Prova Oficial de Batxillerat del 16 al 20 de desembre. Els exàmens del graduat de segona ensenyança per a candidats lliures se celebraran del 20 al 29 de gener.

ESPOT ES TROBARÀ AMB ILLA EL DIA 6

Xavier Espot viatjarà el proper dimecres dia 6 a Barcelona per mantenir la primera trobada amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i reprendre “les trobades al més alt nivell entre les dues institucions” i abordar diferents qüestions en matèria de cooperació transfronterera. D’altra banda, el cap de Govern tornarà a respondre la ciutadania el 4 de desembre en un programa en directe retransmès per ATV i el web de l’executiu. Les preguntes es poden enviar a través de www.visc.ad a partir del 15 de novembre.

CASAL CELEBRA LA "CONTRAPOSICIÓ D'IDEES" SOBRE L'ACORD

El ministre portaveu va emmarcar en la normalitat la gestació d’una plataforma pel no a l’acord d’associació amb la UE. Per a Guillem Casal “és bo que hi hagi contraposició d’idees” al voltant de la proposta que ha de validar la ciutadania i que de la mateixa manera que les formacions polítiques a favor d’una nova relació amb Europa s’han estructurat en un pacte d’Estat ho facin aquelles que com Andorra Endavant o Concòrdia no comparteixen el projecte. “Aquells actors que estan a favor del no és normal que es puguin organitzar”, va insistir el portaveu de l’executiu. Sobre la postura de l’excap de Govern, Jaume Bartumeu, en relació al referèndum –defensa que s’ha de celebrar l’any que ve malgrat que aquest sigui mixt–, Casal va afirmar que el Govern donarà el seu calendari un cop es conegui la decisió de la Comissió Europea. “Quan tinguem una comunicació oficial [sobre si l’acord és o no mixt] la farem pública i evidentment procedirem a comunicar el nostre calendari”. En la mateixa línia, el PS advoca per “fixar posicions” al respecte de la consulta un cop es conegui si l’acord l’han de validar els 27 (i, per tant, té un calendari de molt més llarg) o no.

I sobre el procés de comunicació de l’acord es va mostrar molt crítica Concòrdia, que va acusar el Govern de fer propaganda durant la Fira amb un expositor on no es reflectien els aspectes negatius del text negociat.

“Aquells actors a favor del ‘no’ és normal que es puguin organitzar”Guillem Casal, Ministre portaveu

tracking