IMPULS EN EL CONTROL GOVERNAMENTAL

Canvis legals per enfortir la ciberseguretat

S’implementaran mesures en la nova estratègia digital, sent l’anterior vigent fins a aquest any

Un home treballant amb l’ordinador.

Un home treballant amb l’ordinador.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Enfortir i renovar la xarxa. Aquest és l’objectiu que es desprèn de les noves mesures que l’executiu vol implementar en el marc de la nova estratègia de ciberseguretat, l’anterior de la qual va durar tres anys i tenia de termini fins a aquest any. Una de les mesures estrelles és la de la modificació del marc legal, ja que es vol que totes les empreses que ofereixin serveis i tecnologies a entitats essencials importants del país presentin una auditoria de seguretat externa a l’Agència Nacional de Ciberseguretat dels últims dotze mesos de prestació d’un servei per protegir la cadena de subministraments. L’executiu també va modificar un seguit de decrets amb l’objectiu d’ampliar la llista de serveis essencials importants del teixit empresarial que puguin ser més vulnerables en ciberseguretat.

Un nou impuls en l’estratègia de ciberseguretat per continuar sent resilients en seguretat digital que va en sintonia amb la voluntat de l’executiu de convertir el país en un pol digital, atraient diferents empreses del sector de la innovació –del qual després de festes se’n sabrà el projecte pel país que vol impulsar la ministra Marsol– o organitzant la primera edició del Fòrum digital d’Andorra amb responsables d’arreu del món i amb la presència de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT). De fet, la UIT elabora l’índex global de ciberseguretat, un rànquing mundial sobre la bona ciberseguretat que tenen els països.

A través d’aquest indicador, des de l’executiu van explicar que “ens ha permès veure i encarar les pròximes polítiques de país”, va comentar el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell. Tot i que fa pocs anys que es va implementar l’estratègia nacional de seguretat a Andorra (el 2021), Rossell va apuntar que estan molt satisfets perquè l’índex mostra que hi ha hagut una millora pel que fa a la ciberseguretat perquè en només dos anys s’han guanyat moltes posicions en aquest rànquing. “Podem dir molt satisfactòriament que Andorra ha escalat més de cinquanta posicions respecte al 2021”, va remarcar Rossell.

El 2021 el Principat va rebre una puntuació de 27 punts, fet que la va situar en la 117a posició. Ara, el 2024, el país ha experimentat una pujada important perquè s’ha situat en la 66a posició, amb 76,3 punts. “El 2021 teníem un nivell de T4 i ara estem a un nivell de T3, sent el màxim el T1”, va detallar el secretari d’Estat. L’objectiu del Govern és aconseguir un nivell T2 d’aquí a dos anys.

tracking