EL DEGÀ DEL COL·LEGI D'ECONOMISTES VALORA LA SITUACIÓ ECONÒMICA
El degà dels economistes insta Govern a invertir en habitatge
Bisbal proposa combinar la inversió pública i privada per pacificar el panorama de l’habitatge
Antoni Bisbal, degà del Col·legi d’Economistes d’Andorra, reclama que el Govern inverteixi en la compra assequible d’habitatge. Així es va expressar ahir durant una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, en què va ser preguntat per la llei òmnibus, que no va criticar frontalment, però sí que en va indicar els punts fràgils. L’economista sosté que la futura llei afectarà el sector immobiliari i de la construcció. Una afectació que es traduirà en un refredament del creixement sectorial. El degà va reconèixer que fins ara l’àmbit de la construcció ha crescut de forma desmesurada i la norma que prepara el Govern provocarà una retracció del sector, la desaparició d’una part dels llocs de treball i una aturada de la inversió, que, de retruc, contindrà l’especulació: “No hi haurà l’alegria que hi ha ara; veurem menys gent interessada a invertir.” Bisbal, a més, no preveu que la llei òmnibus impulsi altres sectors i n’augura una implementació “complicada” (si parlem, per exemple, de l’adequació dels pisos buits que han d’entrar al mercat).
“El 80% de l’economia depèn del turisme. L’economia creix perquè creix el turisme”
D’altra banda, va assegurar el degà, la Llei d’inversió estrangera (del 2012) ha sumat, al llarg dels anys, una forta pressió al sector immobiliari. La tensió acumulada i el període inflacionista iniciat després de la pandèmia han dut el país a un panorama residencial greu. El problema és “important” perquè hi ha “molta demanda i poca oferta” i els preus no fan més que pujar. La població pateix notablement aquest context, que s’agreuja per l’increment del nivell de vida i l’estancament dels salaris: “Som més pobres que abans, és una realitat.” Solucionar el problema –va manifestar Bisbal– no és una tasca que es pugui culminar amb immediatesa: “Veurem efectes a dos o tres anys vista, però es necessita una dècada per controlar la situació.”
“A mitjà i llarg termini, l’acord serà favorable. Per sentit comú, no ens podem aïllar”
Per començar a resoldre el problema de l’habitatge, Bisbal és partidari de combinar la inversió pública amb la inversió privada i promoure i facilitar, sense deixar de banda les ajudes al lloguer, la compra de pisos a un preu assequible. La combinació de les implicacions públiques i privades té sentit si es té en compte que “els recursos del Govern són limitats”. Per tant, va apuntar Bisbal, cal trucar a la porta de les empreses privades i fer-los atractiva la inversió en aquest àmbit.
“El gran cavall de batalla és trobar professionals qualificats”
Si el sector de la construcció alenteix el ritme, quins altres sectors suportaran l’economia? Bisbal va assenyalar la fortalesa del sector terciari, en el qual inclou el comerç, el turisme, la banca i l’administració. “El 80% de la nostra economia depèn del turisme. L’economia creix perquè creix el turisme.” En aquest sentit, l’economista va evidenciar que “en depenem massa”. La diversificació, doncs, és un dels grans reptes del futur, però és un desafiament “complicat” perquè “competim amb el món”. Una limitació molt evident que va remarcar Bisbal és la ubicació geogràfica d’Andorra: “Poder accedir únicament per carretera ens perjudica.” Un darrer problema que va subratllar és el de l’estancament dels salaris. Precisament per la tendència invariable de sous ajustats, el país ha perdut competitivitat respecte dels veïns: “El gran cavall de batalla és trobar professionals qualificats i amb el que els oferim no surt a compte viure a Andorra.”
Finalment, l’altre escenari que pot refredar l’economia és una hipotètica aplicació de l’acord d’associació. Bisbal és partidari d’embrancar-se amb la Unió Europa, però no nega que “a curt termini” les empreses patiran. “Hem de pensar, però, que a mitjà i llarg termini l’acord ens serà favorable. Per sentit comú, no ens podem aïllar del nostre entorn.”