DADES DE L'ANY PASSAT DE L'ENSENYAMENT PÚBLIC
La despesa en educació és el 2,5% del PIB
Es van gastar 85,6 milions d’euros sense comptar les aportacions que fan Espanya i França
La despesa pública en educació, sense tenir en compte les aportacions que fan Espanya i França, se situa en 85,6 milions d’euros l’any 2023, una xifra que suposa un increment del 9,6% respecte a l’any anterior, segons indica el departament d’Estadística en un comunicat emès ahir. Aquest import representa el 8% del liquidat total de les administracions públiques (sense comptar ni els actius ni els passius financers, ni les transferències de Govern a entitats de les administracions públiques), tres dècimes percentuals inferiors en relació amb l’exercici del 2022. Així mateix, la despesa pública en educació (sense l’aportació d’Espanya i França) representa un 2,5% amb relació al producte interior brut (PIB), el mateix percentatge que l’any anterior.
DESPESA TOTAL
Cal destacar, tal com indica el departament d’Estadística del Govern, que la despesa pública en educació és una dada que inclou la despesa educativa feta per l’administració central, la local, la Universitat d’Andorra (UdA), l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem) i l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), a més de les aportacions que fan Espanya i França per a la despesa educativa dels seus respectius sistemes educatius establerts al Principat.
En termes de nivells educatius, la despesa total imputable és de 104 milions d’euros (69,8 milions pel que fa a l’aportació d’Andorra i 34,2 milions d’aportació conjunta entre Espanya i França) i s’incrementa el 5%, principalment en els nivells educatius d’escoles bressol (9,2%), formació professional (8,7%), batxillerat (7,3%) i segona ensenyança (6,4%).
La despesa pública en educació augmenta principalment per l’increment de despeses per l’ensenyament secundari (2,56 milions més), per l’ensenyament no atribuïble a cap nivell (2,43 milions) i per l’ensenyament preescolar i ensenyament primari (1,91 milions).