Gastronomia
L'Andorra a Taula augmenta la participació a 35 establiments de les set parròquies
Les jornades es celebren del 8 al 30 de novembre
Andorra a Taula aplegarà aquest any 35 participants, el que representa un increment respecte als 30 de l'edició anterior. "S'han apuntat cinc restaurants nous i hi ha nou establiments que tornen després d'uns anys d'aturada", ha explicat el president de la Unió Hotelera, Jordi París. En concret, seran 21 hotels i 14 restaurants que oferiran del 8 al 30 de novembre menús tradicionals o de degustació entre 35 a 65 euros amb els quals pretenen donar sortida als productes de temporada i la cuina de muntanya. Així mateix, s'ha mencionat que es torna a comptar amb restauradors de les set parròquies, fet que no succeïa des de la pandèmia.
"Poder tornar a tenir participació de totes les parròquies, com ho fèiem abans de la pandèmia, era un repte que volíem assolir i ho hem aconseguit", ha declarat París, afegint que van tenir més complicacions amb les parròquies altes. Aquesta tradició de la UHA, que compta des de fa molts anys amb el suport d'Andorra Turisme, Estrella Damm i, més recentment, de Morabanc, coincidirà de nou amb el renovat Shop In Andorra (antic Andorra Shopping Festival). "Hi ha molts participants que no pertanyen a la Unió Hotelera i altres que sí, però ens agradaria que fossin molts més hotels i restaurants", ha revelat. En aquest sentit, París ha mencionat que, encara que els turistes gaudeixen molt de la iniciativa, el públic objectiu principal són els clients del país, ja que "als residents els agrada molt l'Andorra a Taula".
Les jornades gastronòmiques mantindran el format dels menús degustació pels bons resultats obtinguts l'any passat per poder "ampliar l'oferta de restaurants". "És un pas més per seguir-ho reforçant", ha confirmat el president de l'UHA. Així doncs, es recuperen els llibrets en paper tan característics de la cita, encara que es manté el format en digital. "Hem volgut recuperar-ho perquè rebre-ho a casa sempre era motiu d'alegria, dona molta nostàlgia poder tenir-los en físic", ha mencionat. El responsable de 'trade marketing' d'Estrella Damm, Javier Tirado, ha declarat que l'objectiu és "potenciar la gastronomia local de cada regió". En aquest sentit, una altra de les novetats d'enguany és que s'oferirà un menú maridat per poder tastar les dues varietats de cervesa Estrella Damm: la normal i la Inèdit. "És una proposta que ve per millorar l'Andorra a Taula. Veurem com funciona", ha asseverat.
L'edició d'aquest any ha estat ha estat presentada a les instal·lacions del centre d'oci Unnic Andorra amb la presència del xef executiu, Thierry Burton. El cuiner ha assenyalat que veu la cita com una oportunitat perquè "cada casa pugui demostrar la seva cuina i promocionar-la". A més, Burton ha aprofitat l'ocasió per revelar la composició del menú que s'oferirà a l'Unnic. Estarà format per un aperitiu d'una focaccia rústica amb sobrassada i camembert al forn; una amanida tèbia de cigrons amb carabassó brasejat, tomàquet sec i burrata sedosa com a primer plat, seguit d'un porro a la brasa amb musclos en escabetx casolà i unes vieires enrossides amb mantega fumada i un toc de bitxo picant. Com a quart plat, hi haurà un llom de cérvola amb reducció de cacau, cafè i essència de tòfona i un duo de sorbets de gintònics de gerds i llimona per postres, tot això acompanyat de les cerveses Inèdit i Estrella Damm de 33 centilitres amb un preu de 65 euros.
Arribada d'argentins
L'associació Argentinos en Andorra ja ha començat a avisar dels forts desplaçaments de temporers al país i les precaucions que s'han de mantenir. Demanat per aquest fet, París ha confirmat que mantenen converses fluides amb l'associació i el consell del sector privat de Turisme per tal de poder oferir unes pautes per informar a l'origen. "Mirem de minimitzar aquest impacte que, a vegades, pot ser contraproduent per al país d'una arribada massiva de gent", ha declarat. Pel que fa a les contractacions, des de l'UHA ja han manifestat al Govern en diverses ocasions la voluntat de poder "anticipar aquestes informacions perquè tothom es pogués organitzar més i millor".
"Ara veurem com és la fluïdesa de tot aquest funcionament. Ens consta que des de l'administració s'han fet alguns ajustos per tal de donar millor atenció a la gent que arriba i que es minimitzin també les cues i els impactes que genera tot això", ha mencionat. A més, París confia en el fet que, durant el mes que queda de contractacions, es pugui realitzar de la millor manera possible. L'arribada massiva de currículums fa dues temporades ha provocat la creació d'un ambient d'inseguretat pel que fa a la protecció de dades. Per aquest motiu, el president de la Unió Hotelera ha asseverat que el tractament dels currículums s'ha gestionat d'una forma diferent. I ha recordat que si arriba el supòsit que es queden sense personal, el poden ampliar en un 30%, tal com es fixa a la quota d'immigració.