Esmenes a la llei òmnibus
DA vol retardar mig any la cessió obligatòria de pisos buits
Proposen que la mesura no entri en vigor fins sis mesos després de l'aprovació de la llei per donar "un temps d'adaptació" als propietaris
El grup parlamentari de DA ha presentat aquest migdia les 48 esmenes que han fet a la llei òmnibus. Tot i que la majoria d'elles són de caràcter tècnic i precisions d'alguns punts, algunes tenen un tint més polític. Una d'aquestes és el temps de marge de sis mesos que volen donar als propietaris de pisos buits per tal d'evitar la cessió forçosa del domicili. En aquest sentit, proposen que la mesura no entri en vigor fins sis mesos després de l'aprovació de la llei per donar "un temps d'adaptació als propietaris", segons ha dit el president parlamentari del grup, Jordi Jordana. A més, volen que es comptabilitzi el consum zero dels pisos a partir dels divuit mesos anteriors a l'entrada en vigor de la llei. Aquest és l'únic punt al qual volen donar aquest temps extra.
Altres de les esmenes més transcendents a escala política són les relatives a la inversió estrangera. La formació pretén reforma la definició de la inversió estrangera i apujar, així, el llindar del que se la considera. En aquest sentit, i tal com demanaven certs col·lectius com la patronal, el llindar del qual es considera participació estrangera passa del 25% al 50% o superior. "Fa deu anys que està establerta així la participació i canviar-ho era un problema", ha apuntat Jordana, que reconeix que han parlat amb diferents notaris i que els han dit que seria molt "farragós" mantenir el llindar del 25% per a les noves societats i l'actual per a les antigues. "Hem descartat fer dues tipologies perquè els operadors ens ho han recomanat", apunta.
Tanmateix, altres aspectes rellevants que han subratllat de les seves esmenes són els relatius a la fiscalitat. El grup parlamentari proposa que els habitatges de propietat en modalitat de primera habitatge es puguin estalviar, a través de l'IRPF, fins a 5.000 anuals en les hipoteques. Així doncs, s'apuja cinc vegades la xifra actual que estava en els 1.000 euros. "És una mesura per destensionar el mercat d'habitatge del lloguer", ha indicat la consellera general Meritxell López. Encara en aquest aspecte, López ha exposat que també hi haurà incentius fiscals tant a les empreses com als propietaris que posin pisos al mercat de lloguer. Això sí, sota dues condicions. La primera és que el preu per metre quadrat de la vivenda sigui inferior als nou euros i la segona que el cost total del lloguer sigui inferior als 1.250 euros. Les societats es podran rebaixar un 5% de la seva base de tributació i els particulars es podran deduir un 5% més de les despeses immobiliàries.
Quant als apartaments turístics, Jordana ha refermat la voluntat que els pisos d'aquesta tipologia que estiguin en edificis on aquests suposin menys del 30% no renovin la llicència. No obstant això, l'autorització romandrà vigent fins a l'acabament de la temporada d'hivern del 2027-2028 i pels habitatges d'ús turístic de cinc estrelles que van presentar la sol·licitud de registre entre el setembre del 2022 i el desembre del 2023 podran exercir la seva activitat a cinc anys vista –dos més dels establerts en un principi–, fins a l'hivern del 2029-2030 "per amortitzar la inversió en els pisos", ha expressat Jordana. Un cop se'ls acabi la llicència, hauran de posar-los al mercat de lloguer, però des de DA recorden que els pisos que al cap de sis mesos no hagin estat llogats retornaran a la tipologia anterior d'apartaments turístics.
Entre altres esmenes, DA també proposa sancions administratives dins la llei d'arrendament de finques urbanes per a aquells individus que facin un sotsarrendament i pels que arrendin un immoble sense cèdula d'habitabilitat i, pel que fa a immigració, volen apujar l'import del dipòsit de les autoritzacions de residència sense activitat lucrativa dels 400.000 euros fins als 600.000 euros.