SETMANA DE PREVENCIÓ DELS RESIDUS
Andorra llença a l’any 18 quilos d’aliments en bon estat per habitant
Andorra tira a la brossa anualment uns 18 quilos d’aliments que podrien haver estat consumits per habitant. Les dades les va donar a conèixer ahir el ministeri de Medi Ambient en el marc de la taula rodona sobre malbaratament alimentari impulsada pel Govern i que feia part de les activitats de la Setmana europea de prevenció de residus. El titular de la cartera, Guillem Casal, va remarcar que “aquesta és una primera fotografia que ens ajuda a saber quin és el grau de malbaratament que tenim al país i també establim per primera vegada una metodologia de càlcul fins ara inexistent al país”. Casal va recordar que un dels objectius de la Llei d’economia circular és el de reduir el malbaratament alimentari un 50% amb l’Horitzó 2030.
L’estudi estableix que a Andorra es generen actualment 92 quilos per habitant de residu alimentari l’any. La mitjana de la UE és de 131 quilos, a Espanya estan als 90 i a França, als 129. Segons va explicar el Govern, les dades corresponen a l’any 2022 i el càlcul s’ha obtingut a partir de dades de les caracteritzacions de residus, de la recollida de la fracció orgànica, dels residus carnis, dels olis vegetals usats i d’aliments caducats. Els aliments que podrien haver estat consumits i que s’han llençat a la brossa representen, així, el 20% dels residus alimentaris calculats. “La nova metodologia de càlcul és una eina de treball que permetrà anar millorant la qualitat de les dades disponibles i permetrà tenir un càlcul més ajustat”, va explicar el ministre.