NOVA ESTRATÈGIA DEL GOVERN

Acompanyar els joves en l’emancipació

En marxa el pla 2025-2028 sense la validació formal de la taula permanent de la joventut

La ministra de Cultura i Joventut, Mònica Bonell, presentant el PNJ.

La ministra de Cultura i Joventut, Mònica Bonell, presentant el PNJ.SFG

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern va presentar ahir el pla nacional de la joventut (PNJ) 2025-2028, un conjunt d’estratègies destinades a acompanyar els joves en un procés “tan important com és l’emancipació”, va explicar la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, en una roda de premsa davant els mitjans de comunicació. La presentació es va fer sense la validació formal de la taula permanent de la joventut, tal com va especificar en un comunicat emès, minuts després, el Fòrum Nacional de la Joventut, l’organització juvenil encarregada de portar la veu dels joves a les institucions. Tanmateix, van voler donar-li el seu suport, tal com van explicar, ja que és “un pas significatiu per abordar les necessitats i inquietuds de la joventut andorrana”.

Etiquetes:

A partir del gener del 2025 començaran els treballs d’implementació dels vuit eixos i trenta-cinc punts. Tal com va esmentar Alain Cabanes, secretari d’Estat d’Esports, els objectius es poden dividir en dues categories. Una de caràcter més tècnic que s’ha de desenvolupar des de les administracions públiques, i una altra que es treballarà amb el jovent nacional perquè pugui “desenvolupar accions i participar en la presa de decisions”.

Així doncs, la primera acció que s’ha de treballar serà la número vuit, ja que és la que correspon a l’organització íntegra de tots els agents implicats –departaments de Joventut dels set comuns, el ministeri de Joventut, el Fòrum Nacional de la Joventut i els participants del Carnet Jove d’Andorra– per garantir el correcte funcionament i treball dels eixos restants. “Era necessari disposar d’una eina per abordar les necessitats dels joves del país i calia treballar-la conjuntament i transversalment”, va assegurar Bonell.

L’últim PNJ d’Andorra és de l’any 2008, per tant, l’any 2021 el Consell General va aprovar un acord de joventut que instava a comprovar quina era la situació d’aquest sector de la població al Principat. Va ser en aquell moment que es va començar a treballar en aquesta estratègia. La redacció del pla s’ha fet a través d’un procés participatiu del qual han format part persones de l’àmbit polític i administratiu. També s’ha comptat amb l’expertesa del Consell d’Europa i la Fundació Marianao.

Els eixos han quedat distribuïts de la següent manera: el primer, empoderament i participació juvenil; el segon, drets socials, ambientals i digitals; el tercer, salut mental i qualitat de vida; el quart, cultura, esports i lleure; el cinquè, educació; el sisè, emancipació; el setè, cohesió social, i el vuitè, model organitzatiu i de coordinació de les polítiques de joventut.

L’acte de presentació del pla a escala nacional es durà a terme demà a Encamp i en l’àmbit europeu el pròxim mes de febrer, encara sense data confirmada.

tracking