SEGON ENCÀRREC SOBRE L'ACORD D'ASSOCIACIÓ

Un estudi encarregat pels immobiliaris assegura que es veuran molt afectats per l'acord

L’estudi d’un bufet d’advocats incideix en la preocupació per les llibertats europees d’establiment i serveis

El president de l’AGIA, Gerard Casellas.

El president de l’AGIA, Gerard Casellas.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea obre la porta a una transformació profunda del marc econòmic i professional del Principat. Un informe encarregar pel sector immobiliàri al bufet Marimón Abogados assegura que aquest serà un dels més afectats per la implementació d’aquest tractat, especialment pel que fa a la competència directa amb professionals provinents dels estats membres de la UE.

Etiquetes:

Segons l’informe, l’acord d’associació suposarà l’aplicació a Andorra de les llibertats fonamentals del mercat interior europeu, incloent-hi la lliure prestació de serveis i la llibertat d’establiment. Això permetrà als agents immobiliaris europeus exercir la seva activitat al país sota condicions de reciprocitat, sense estar subjectes a les mateixes exigències que actualment s’imposen als professionals locals.

Actualment, els agents immobiliaris estan sotmesos a una regulació estricta, que inclou requisits com ara la col·legiació obligatòria, la subscripció d’una assegurança de responsabilitat civil i el compliment d’una normativa rigorosa per a la prevenció del blanqueig de capitals. Aquesta regulació, segons l’informe, podria ser considerada incompatible amb els principis europeus si no es justifica com a necessària i proporcional per protegir interessos generals, com ara la seguretat jurídica o la defensa dels consumidors.

L’acord no preveu, en la seva redacció actual, “excepcions significatives per al sector immobiliari”, tot i que s’estableix un període transitori de tres anys des de la seva entrada en vigor. Aquesta moratòria té com a objectiu permetre una adaptació progressiva de les normatives andorranes, però “podria ser insuficient per protegir la posició dels professionals locals davant l’entrada de nous actors amb estructures més competitives”.

Un dels punts més preocupants per al sector és la possibilitat que agents immobiliaris europeus puguin operar a Andorra sense necessitat de complir els mateixos requisits que els professionals del país. Això, segons l’estudi de l’AGIA, podria derivar en una major pressió sobre els preus dels serveis, posant en risc la viabilitat econòmica de molts agents locals i fins i tot la pèrdua de llocs de treball.

L’informe també alerta del possible efecte dominó en altres professions liberals regulades, com ara advocats, arquitectes o economistes, que podrien veure’s sotmeses a dinàmiques similars. La liberalització de l’accés i l’exercici d’aquestes activitats “pot alterar l’equilibri del mercat laboral i afeblir el control que els col·legis professionals exerceixen sobre la qualitat dels serveis i el respecte als codis deontològics”.

Amb tot, l’acord d’associació també obre algunes oportunitats, com ara l’accés al mercat únic europeu i el reconeixement mutu de qualificacions, que podria beneficiar els professionals andorrans que vulguin expandir-se internacionalment. No obstant això, la lectura de l’informe tendeix a pensar que el pes de les dificultats sembla decantar la balança cap al risc de perdre control sobre sectors estratègics per a l’economia nacional.

EL COL·LEGI DEMANA REDEFINIR LES NORMES APLICABLES A LA PROFESSIÓ

L’AGIA insisteix que, per evitar una desprotecció generalitzada, el legislador hauria d’aprofitar el període transitori per redefinir les normes aplicables a la professió, assegurant que qualsevol mesura que limiti l’accés o l’exercici d’una activitat estigui degudament justificada. Aquesta tasca, però, no serà senzilla en un context en què a la normativa europea preval la llibertat d’accés per sobre de les particularitats locals. Els articles 14 i següents exigeixen l’abolició de tota discriminació per raó de nacionalitat entre els treballadors dels estats membres de la UE i dels estats associats pel que fa a l’ocupació, la retribució i les altres condicions de treball i ocupació. L’article 16 sobre reconeixement mutu de diplomes assenyala que, per facilitar l’accés a les activitats per compte d’altri i per compte propi i el seu exercici, “els estats de la UE i els estats associats adoptaran les mesures necessàries per al reconeixement mutu de diplomes i altres títols i la coordinació de les disposicions legals, reglamentàries i administratives reguladores de l’accés a les activitats per compte d’altri i per compte propi i del seu exercici”.
tracking