SOCIETAT
Neix una nova associació per acompanyar els residents espanyols al Principat
L’Associació de Residents Espanyols acaba de néixer amb l’objectiu d’ajudar els residents del país veí en l’arribada i estada al Principat.
Una associació per ajudar els residents espanyols en la seva arribada i estada al Principat. “És un organisme que existeix a qualsevol país europeu. Som uns 27.000 espanyols vivint a Andorra. Necessitàvem un lloc on assessorar-nos i defensar els nostres interessos”, explica el secretari de la junta provisional de l’Associació de Residents Espanyols, Javier Faus. L’entitat és la successora del Consell de Residents Espanyols (CRE), que s’ha vist obligada a canviar el seu estatus jurídic per poder tenir, d’aquesta manera, accés a subvencions, patrocinis o a la possessió d’un compte bancari perquè la població hi pugui col·laborar.
“Els espanyols necessitàvem un lloc on assessorar-nos i defensar els nostres interessos”
Després de nou anys sense que el CRE estigués operatiu, el 2021 es van celebrar unes eleccions internes que va guanyar Aliança Espanyola, propera a la ultradretana Vox, i semblava que tornava a reviscolar de la mà de Gerard Vizmanos. Però el mandat va acabar abans d’hora per motius personals i bona part de la resta de la candidatura li va seguir els passos. Fins i tot, va haver-hi gent que va abandonar el país. Ara, tres de les persones que formaven part del projecte anterior –Salvador Rivas, Javier Faus i Josep Anton Vila– han mantingut la junta en funcions i han impulsat el canvi de format per esdevenir una associació.
Entre algunes de les noves mesures que preveuen hi ha la de reactivar les xarxes socials, que fa uns mesos van aturar, i l’organització de xerrades com la que ja van realitzar dijous passat Francisca Serrano, una jurista andalusa especialitzada en trading resident a Andorra. “Busquem un perfil de gent destacada, amb habilitat, competent i que ens ajudi a millorar”, relata Faus, que, al seu torn, es dedica de la mateixa manera a les finances i a la banca privada. “Quan algú ve nou a un lloc no domina els tràmits de manera adequada. Per exemple, un trasllat d’una seu social. Jo vaig estar tres anys per fer-lo”, afegeix Faus, referint-se al fet que aquesta és una de les finalitats amb les quals neix l’associació.
Preguntat per la relació de l’entitat amb el consolat espanyol, el financer valencià va explicar que se senten atesos i que entre ells és una unió enriquidora.