RELACIONS EXTERIORS
Espot i Illa acorden estrènyer llaços de col·laboració
L’aeroport d’Andorra-la Seu podrà acollir vols de fora de l’espai Schengen
Trobada d’alt nivell entre el cap de Govern i el president de la Generalitat a Barcelona. Xavier Espot va visitar ahir el Palau de la Generalitat per atendre la reunió oficial amb Salvador Illa que no va poder tenir lloc el sis novembre passat (es va haver de suspendre per motius que no van transcendir). Finalment, ahir al matí, els dos dirigents van poder trobar-se a la seu del govern català per tractar els assumptes que impliquen bilateralment Andorra i Catalunya. La conclusió concisa de la reunió va ser la de reforçar la col·laboració entre els dos territoris. Les relacions institucionals entre Andorra i Catalunya ja són bones i intenses –“excel·lents”, segons Espot–, però el cap de Govern i Illa van convenir en el fet que cal fer més passos endavant. “Compartim àmbits prioritaris com ara la promoció i la projecció exterior de la llengua catalana, la millora de les infraestructures –especialment l’aeroport– i les connexions terrestres amb l’Alt Urgell, la sanitat, el desenvolupament econòmic, el treball, el medi ambient, l’agricultura i la cooperació transfronterera, entre d’altres”, va indicar Espot.
“Compartim àmbits prioritaris com ara la llengua o la millora de les infraestructures”
Per al cap de Govern, la intensificació de la cooperació ha d’orientar-se en un sentit únic prioritari: “Hem de vetllar per millorar la qualitat de vida de les nostres ciutadanes i ciutadans”. El líder de DA va reiterar que Andorra i Catalunya treballen en “interessos comuns” i Illa va remarcar l’aliança i la força que suposen els “reptes compartits”. La reunió, a més, va servir per acordar un calendari comú de reunions regulars que ha de permetre avançar en la col·laboració transfronterera que es vol accentuar. Així, Espot va convidar Salvador Illa a visitar el Principat al llarg del 2025. La trobada també es va aprofitar per exposar dades que evidencien els forts vincles d’unió entre els dos territoris: l’elevat nombre de turistes catalans que visiten Andorra cada any, el flux de treballadors transfronterers que entren al Principat diàriament des de l’Alt Urgell (gairebé 1.800), la important presència de la comunitat catalana al país (la meitat dels espanyols residents són catalans; uns 14.000) o la tria preferent d’universitats catalanes per part dels joves andorrans.
Per recordar l’última reunió oficial del cap de Govern amb un president de la Generalitat, cal retrocedir fins al setembre del 2023, quan Espot va reunir-se amb Pere Aragonès (també a la Generalitat). Quant a reunions de treball bilaterals més recents, la darrera va tenir lloc l’octubre passat, mes en què la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va rebre la visita del conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch. Duch, però, en aquell moment, també tenir una breu trobada amb Espot. El conseller i la ministra van acordar donar continuïtat al Pla de Treball 2024-2026 en matèria de residus, salut, energia i infraestructures (una obra, però, que la Generalitat ha descartat recentment ha estat la del tren-tram entre la Seu i Andorra).
Un altre àmbit encara de col·laboració mútua en el qual es va incidir ahir va ser el de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). En aquest sentit, Andorra i Catalunya treballen braç a braç per dinamitzar el teixit econòmic i social dels Pirineus i el creixement sostenible de la regió. Cal recordar també que Catalunya compta amb una delegació oficial al Principat des del 2023 (actualment, el càrrec de delegada l’ocupa Anna Vives i el mandat és de quatre anys).
COOPERACIÓ AMB ESPANYA
A banda de l’encontre amb Salvador Illa, Espot també va aprofitar el pas per Barcelona per reunir-se amb el delegat del govern espanyol, Carlos Prieto. El cap de Govern i Prieto van coincidir en el fet que la “bona sintonia” entre Andorra i Espanya ha de servir per augmentar la cooperació en qüestions fonamentals com ho són les infraestructures, la mobilitat o els fluxos migratoris.
VOLS DE FORA DE L'ESPAI SCHENGEN A L'AEROPORT DE LA SEU
Aquest grup de treball, a més, també tractarà sobre la relació entre els assumptes de l’Estat espanyol a Catalunya i a Andorra. Un d’aquests punts d’estudi serà la situació de l’aeroport d’Andorra-la Seu, que és de titularitat del Govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest punt, el delegat del Govern espanyol va informar que els vols provinents de països de fora de l’espai Schengen podran operar des de l’aeroport sota el control i supervisió de la guàrdia civil i la policia nacional.
Amb l’objectiu de donar continuïtat als acords sorgits d’aquesta reunió, Xavier Espot va convidar Carlos Prieto a visitar Andorra i celebrar una nova reunió de treball pròximament.