PERDUTS AL PIC DEL RULHE

S’allunya la possibilitat de trobar viva la parella perduda

Avui fa una setmana de la desaparició i es redueix l’esperança de trobar-los amb vida

Els bombers en l’helicòpter de rescat.

Els bombers en l’helicòpter de rescat.Bombers

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La recerca de Txell Fusté, de 52 anys, i Esteve Carbonell, de 47, desapareguts des de dissabte passat al pic del Rulhe, va continuar ahir amb la implicació dels bombers d’Andorra. L’operatiu es va focalitzar al port d’Incles, on es treballa amb la hipòtesi que podrien haver descendit per aquest vessant després de desorientar-se per culpa del fort torb. Amb el pas de les hores, la probabilitat de trobar els excursionistes amb vida disminueix. Els equips de rescat continuaran treballant en la recerca només per aire.

Els bombers van intensificar la recerca amb vols de reconeixement amb helicòpter sobre la part andorrana del pic, inspeccionant detalladament els refugis i zones transitables. “Si van perdre punts de referència per la borrasca és possible que hagin acabat per aquesta llera”, va explicar el cap de guàrdia a El País. Les condicions meteorològiques van permetre aprofitar moments de calma per rastrejar la zona, però sense resultats.

Els bombers andorrans treballen en coordinació amb els membres francesos de l’escamot de gendarmeria d’alta muntanya, responsables del vessant francès, i altres cossos de rescat. A més del sobrevol amb helicòpter, han revisat a peu punts clau del terreny amb l’ajuda de sistemes avançats com el Recco, que permet localitzar víctimes sota la neu, i repetidors mòbils per intentar rastrejar els telèfons dels desapareguts. El cap de guàrdia va destacar que es consideren diverses hipòtesis, però va admetre que “no tenim cap certesa sobre el recorregut ni el lloc on podrien haver-se refugiat”. La manca de cobertura mòbil i la dificultat del terreny compliquen encara més l’operació.

La parella va iniciar la ruta divendres al pla des Peyres i va passar la nit al refugi del pic del Rulhe. Dissabte van continuar fins a dos quilòmetres del cim, però al migdia el torb va transformar radicalment la meteorologia. Aquest fenomen, marcat per ventades de més de 100 quilòmetres per hora i temperatures de fins a -15 graus, pot provocar hipotèrmia en pocs minuts, segons el cap de guàrdia dels bombers. La zona, amb forts desnivells i blocs de granit, és especialment exigent. A més, la vegetació escassa i l’absència de cobertura telefònica compliquen qualsevol intent de localització.

Amb el pas de les hores i els dies la possibilitat d’un bon final és més llunyana, i seguint els estrictes protocols de rescat francès, un cop gairebé sigui impossible trobar els desapareguts amb vida, no posaran en risc la vida dels professionals.

tracking