REPORTATGE

Explorant la geodiversitat

'El jardí de les roques’ permet als usuaris conèixer la geodiversitat del Principat des de múltiples perspectives i en un entorn natural excepcional.

Dues de les roques que podem trobar al país, el tuf volcànic i el granit.

Dues de les roques que podem trobar al país, el tuf volcànic i el granit.AR+I

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L’any 2006 es va inaugurar el museu Roques al Carrer i estava dividit amb tres parts. El Jardí de Roques, que estava al parc central, i ja no hi és, perquè s’ha traslladat a la Vall de Sorteny, un itinerari geològic amb 35 parades per carrers de la parròquia i en el qual s’explicava la geologia de la façana, que actualment ja no es fa, i per últim, L’itinerari per l’Arquitectura del Granit, que segueix actiu a la parròquia d’Andorra la Vella.

Dos vistants al Jardí de les Roques.

Dos vistants al Jardí de les Roques.AR+I

El Jardí de Roques es va traslladar a Sorteny “perque ja hi havia un jardí botànic i vam veure l’emplaçament ideal d’ajuntar el botànic amb el de roques per fer complementària la visita dels usuaris”, explica Natàlia Gallego, investigadora d’Andorra Recerca i Innovació de l’eix muntanya. Aquest estiu van pujar tots els rocs a Sorteny i ara es pot fer la visita allà. En aquest jardí s’ha agafat una mostra de totes les roques d’Andorra i s’han portat a l’espai muntanyenc perquè els usuaris en un mateix indret puguin veure tota la geodiversitat del país. “Amb això poden entendre com són totes les roques, accedir-hi fàcilment i entendre la història de les roques al món”, detalla Gallego. S’ha dividit el museu en tres: què són les roques, sobre com són les roques a Andorra i sobre algun dels seus usos. El primer panell explica les roques en general, com es formen, el seu cicle i les edats geològiques, “és un panell molt general”. Els tres tipus que existeixen són les magmàtiques, les sedimentàries i les metamòrfiques. El segon explica com són les roques a Andorra i la seva complexitat. També es poden veure tots els tipus de roques que hi ha al país. El tercer panell mostra l’ús de les roques, ja que cada roca té un seguit de propietats físiques i uns components que la caracteritzen. Són precisament aquestes propietats i aquests elements que l’home ha aprofitat per servir-se’n. Tenim diversos exemples al Principat, tal com l’arquitectura romànica o l’arquitectura del granit. Seguidament, es presenta un altre dels exemples més significatius: l’art de la pedra seca, les construccions que es feien enganxant roques sense ciment.

“Andorra està situada al nucli geològic dels Pirineus, a l’anomenada zona axial pirinenca, l’àrea on les roques són més antigues. Tret dels materials quaternaris, les roques d’Andorra són molt antigues”, recalca la investigadora. Tenen una història geològica complexa si ens fixem especialment en el fet que han patit dues orogènesis (formació d’un relleu per l’acció d’un aixecament de l’escorça terrestre). Es pot fer una gran subdivisió de les roques d’Andorra en magmàtic i sedimentari. La major part han estat sotmeses a metamorfisme.

tracking