INFORME D'ESTADÍSTICA

Els contractes nous, de fa menys d’un any, eleven el lloguer el 42,7%

Els arrendaments més recents registren un increment important, amb el metre quadrat situat en 11,7 euros de mitjana

Un grup de joves s’interessen per anuncis d’habitatges.

Un grup de joves s’interessen per anuncis d’habitatges.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El preu dels lloguers a Andorra ha continuat augmentant de manera destacada fins al 2023, segons l’enquesta de pressupostos familiars. El preu mitjà per metre quadrat va passar dels 7,7 euros el 2022 als 8,6 euros el 2023, amb un increment de l’11,7%. Però l’augment més notable s’ha registrat en els contractes recents, de fa menys d’un any, en què el preu per metre quadrat ha crescut un 42,7%, arribant als 11,7 euros. Aquesta dada reflecteix l’impacte del mercat en els nous arrendaments, que es veuen afectats per la pressió de la demanda i la manca d’habitatge disponible.

L’any passat, el 64,1% de les llars andorranes vivien de lloguer, en comparació amb el 62% de l’any anterior. Aquest increment és indicatiu d’una tendència sostinguda, mentre que el percentatge de propietaris continua disminuint, situant-se en el 24,4%. Aquesta realitat ha consolidat el lloguer com la principal forma d’accés a l’habitatge al Principat, en un context en què l’escassetat d’oferta i l’augment de la demanda han tingut un impacte directe en els preus.

La despesa en lloguers representa el 33,2% del pressupost total de les llars, situant-se com la principal partida de despesa familiar. Per a les llars amb ingressos baixos, aquest percentatge pot superar el 40%, una dada que mostra la pressió econòmica que significa el lloguer. Aquesta càrrega s’ha incrementat progressivament amb els anys, a mesura que els preus han continuat pujant.

Els preus varien segons la mida dels habitatges. Els pisos de menys de 50 metres quadrats tenen un cost mitjà mensual de 473 euros, mentre que els de 100 a 124 metres quadrats arriben als 820 euros. Els habitatges més grans, de més de 150 metres quadrats, superen els 1.700 euros. Aquestes dades indiquen que els increments més pronunciats es concentren en els habitatges de mida petita i mitjana, que són els més sol·licitats per les famílies i llars unipersonals.

El temps mitjà que d’ocupació d’un habitatge de lloguer s’ha situat en 13 anys el 2023, amb un 47,5% de llars que fa més de deu anys que viuen al mateix habitatge. Aquesta estabilitat en el temps d’ocupació pot estar relacionada amb la voluntat de les famílies de mantenir els seus contractes antics, evitant així l’impacte dels preus més alts en els contractes nous.

El creixement del preu dels contractes de fa menys d’un any, amb un increment del 42,7%, és una de les dades més significatives de l’informe. Aquests contractes solen registrar preus més alts, especialment en un context de manca d’habitatges disponibles. Aquesta situació afecta especialment les llars que necessiten traslladar-se o buscar una nova residència, ja que els preus dels nous contractes són molt superiors als dels contractes prorrogats.

Tot i que el Govern ha adoptat mesures com, per exemple, la limitació dels increments al 2% per als contractes prorrogats, aquestes polítiques no han aconseguit impactar en els contractes nous, en què s’ha registrat el creixement més alt. El parc d’habitatges socials també és insuficient per cobrir la demanda actual. Projectes com ara els pisos de la Solana, al Pas de la Casa, amb preus entre 470 i 825 euros, o els habitatges de Terra Vella, a Andorra la Vella, amb un cost mensual de 826 euros, són un pas endavant. El mercat de lloguer continua sent un desafiament per a moltes famílies, amb increments de preus que afecten especialment les llars amb menys ingressos.

Els autors de l’estudi precisen que aquestes xifres no volen explicar el preu d’accés a l’habitatge de lloguer, sinó el que paguen de mitjana totes les llars en règim de lloguer, sense tenir en compte els temps de lloguer de l’habitatge, la seva grandària, el tipus d’habitatge i altres aspectes. És a dir, es tracta d’una mitjana general.

Les dades corresponents a l’any 2023 indiquen que la demografia del Principat està formada majoritàriament, en un 51,4%, per gent que viu en llars sense persones dependents, és a dir, en llars d’un adult (13,1%), o en llars amb dos o més adults sense persones dependents (38,3%).

tracking