SONDEIG D'OPINIÓ
Els partidaris del ‘no’ a l’acord amb la UE doblen els del ‘sí’
Els salaris són el segon problema de la ciutadania després de l’habitatge
El 46,9% dels andorrans votarien en contra del text pactat amb Brussel·les, mentre que només un 24% dels nacionals afirmen que votaria a favor del pacte. És una de les dades clau de l’últim sondeig d’opinió d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), publicat ahir. L’enquesta, elaborada telefònicament a una mostra de més 800 persones entre el 9 i el 25 d’octubre, evidencia que un 29,2% dels ciutadans dubten respecte del sentit del vot en el cas de celebrar-se un referèndum avui. D’aquesta bossa d’indecisos, la majoria es decantarien cap al sí en un escenari més proper a la consulta i amb més informació publicada sobre el pacte, segons va precisar Joan Micó, director del grup de sociologia d’AR+I. La distància entre el sí i el no s’escurça considerablement quan es planteja la qüestió als no andorrans: en aquest cas, el no baixa fins al 36,5% i el sí s’endú un 34,7% del suport.
Pel que fa al coneixement que té la població (andorrans i no andorrans) de l’acord d’associació, del total de persones enquestades, el 81%, afirmen que han sentit a parlar de les negociacions entre Andorra i la Unió Europea, mentre que un 18% diuen que no n’han sentit a parlar (d’entre aquests, un 9% són andorrans). El 73% dels enquestats que han sentit a parlar de l’acord d’associació consideren que estan poc o gens informats del text pactat (entre els quals un 67% són andorrans), davant d’un 25% que consideren que estan molt o bastant informats. Entre els consultats que saben de l’existència de l’acord, un 39% pensen que és positiu, mentre que el 40% consideren que és negatiu per al país.
Quant a temàtiques concretes, els enquestats andorrans consideren que l’acord serà especialment beneficiós en quatre àmbits: les relacions internacionals, el tracte dels nacionals a l’exterior, l’obertura d’oportunitat per als joves i la diversificació econòmica. La sobirania i el creixement urbanístic sostenible queden en una posició mitjana-baixa de benefici. D’altra banda, els perjudicis apuntats per un altre grup d’enquestats es notarien notablement en la política migratòria, la sobirania i el creixement urbanístic sostenible.
Finalment, preguntats pels diferents tipus de relació que Andorra pot establir amb Europa, entre els andorrans l’opció preferida és la de mantenir els acords actuals amb la Unió Europa (opció que ha augmentat respecte del sondeig del primer semestre), seguida de la relació negociada pel Govern. En tercera posició, alguns nacionals desitjarien un acord diferent del pactat. Al grup dels no andorrans, el model de vinculació prioritari també és el de mantenir la relació vigent.
ESCALÉ SOSTÉ QUE CONVOCAR LA CONSULTA ARA SERIA "NEGLIGENT"
Carine Montaner, líder d’Andorra Endavant, va assegurar ahir que el resultat de l’enquesta “no és cap sorpresa”. “Ho copsem al carrer. La gent no validarà l’acord. Està més clar que l’aigua. La gent vol idees clares. Hi ha d’haver més transparència.” Des del PS, Judith Casal admet que la falta d’informació que reflecteix el sondeig és un missatge als partits del pacte d’estat: “Ens toca fer més feina.” I creu possible que un cop intensificada la campanya divulgativa es produeixi un sorpasso.