DIA DE SANT TOMÀS
Espot lamenta els “missatges catastrofistes” sobre Europa
El cap de Govern admet que la divulgació mediàtica de l’acord d’associació és una feina “difícil”.
El cap de Govern, Xavier Espot, va admetre ahir –després de la tradicional sessió de Sant Tomàs– que el resultat del sondeig d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I) publicat dijous no beneficia la posició de l’executiu (entre els enquestats, el no dobla suports al sí). “No és una enquesta que puguem qualificar de positiva per aquells que creiem que l’única via possible per garantir la prosperitat del nostre país és l’aproximació a Europa sota la forma d’aquest acord d’associació.” Malgrat tot, el fet de no estar a les portes del referèndum alleuja, momentàniament, els ànims del Govern, que veu marge per guanyar terreny i aconseguir un sorpasso: “Bona part de les persones que declaren que votarien no fonamenten la seva posició en una manca d’informació. Això és una finestra oberta que ens esperona a continuar la tasca de pedagogia que hem iniciat des de la responsabilitat.” De vegades, però, “aquest exercici de comunicació és difícil davant certs missatges catastrofistes o simplistes que, a través de les xarxes socials, tenen tendència a fer por”, va assegurar Espot, que va recalcar la protecció de la sobirania aconseguida durant les negociacions de l’acord: “Ni està en joc la fiscalitat ni el nostre model migratori.” “Haurem de redoblar els esforços per fer una comunicació transparent i equilibrada que obeeixi a la realitat dels fets”, va afegir el cap de Govern.
“Caldrà redoblar esforços per fer una comunicació que obeeixi a la realitat dels fets”
“És a les nostres mans fer el possible per reduir riscos i aprofitar les oportunitats”
Per la seva part, el síndic general, Carles Ensenyat, va apuntar al final de la sessió que cal evitar atribuir l’origen dels problemes del Principat a l’obertura econòmica o a l’aproximació a la UE. Per a Ensenyat, l’encaix amb Brussel·les dotarà Andorra d’una “major resiliència davant crisis futures”, va dir recuperant una declaració de qui va ser representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda. El síndic general va afirmar que és fonamental saber assenyalar els responsables dels contratemps i les persones que els han de gestionar: “És a les nostres mans fer tot el possible per minimitzar els riscos i aprofitar les oportunitats.” Atribuir culpes a la globalització o a Europa “seria un error còmode, però un error”. En aquest sentit, Ensenyat va encoratjar els consellers generals a “ocupar-se d’aquelles qüestions que preocupen els conciutadans”, i va remarcar que en aquesta legislatura s’estan tractant “grans qüestions de país que –en bona part– havíem anat deixant pendents”. El síndic general va manifestar, finalment, que cal treballar amb “llums llargues”, és a dir, “perspectiva de futur”.
“Revertir la situació actual depèn exclusivament del Govern i del Consell”
Pel que fa al discurs del síndic general, el líder de Demòcrates en va fer una “lectura molt positiva”, ja que el parlament va incloure “un missatge d’optimisme i responsabilitat”. “Ha fixat quins són els grans reptes que tenim com a país: el creixement urbanístic sostenible, l’accés a un habitatge assequible o l’aproximació a Europa. Reptes que ens hem fet nostres des del Govern. Tenim, de fet, un projecte de llei entrat a tràmit parlamentari que ha de resoldre aquestes qüestions.”
L’assumpció de responsabilitats esmentada per Ensenyat la compateix Concòrdia. “Tal com ha dit el síndic general, redreçar els problemes que tenim a Andorra depèn de nosaltres. Des de Concòrdia insistim que revertir la situació actual depèn exclusivament del Govern i del Consell General. Per tant, mirada llarga”, va expressar Núria Segués, consellera general, minuts després de la sessió. Judith Casal, consellera del PS, va opinar en una línia similar: “Hem de seure entre tots i construir el model de país del futur. Comptant amb la gent que ja hi ha contribuït i la que ha de venir.”