Administració

Els funcionaris podran fer teletreball dos dies per setmana

Els dilluns i els divendres la feina haurà de ser presencial

Servei de tràmits de GovernArxiu

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El teletreball a l'Administració General es podrà exercir durant un màxim de dos dies a la setmana i no es podrà fer durant els dilluns i els divendres, segons fixa la regulació publicada avui al BOPA, que recalca que la forma ordinària de prestació del servei és la presencial. Les condicions del treball a distància "mitjançant l'ús de tecnologies de la informació i comunicació" es van aprovar en la sessió de consell de ministres del 23 de desembre i són aplicables a funcionaris i treballadors públics interins de cos general i del cos diplomàtic que hagin superat el període de prova i que tinguin un mínim d'un any d'antiguitat al lloc de treball. Els requisits marquen que la modalitat de teletreball "ha de ser expressament autoritzada" i s'ha de fer dins el territori andorrà i des del domicili habitual de l'empleat, i els funcionaris fronterers han de desenvolupar-lo des del lloc que figura en el permís de treball en vigor.

L'exercici del teletreball s'ha de fer sempre que es disposi dels mitjans tecnològics adequats que "són proporcionats pel departament de Transformació Digital", que són "exclusius per a les finalitats laborals", i excepcionalment es pot autoritzar l'ús de dispositius personals. El Govern indica que si hi ha una incidència tècnica que superi els seixanta minuts, l'empleat ha d'acudir a la feina presencialment, i si passa més d'una hora i mitja des de la incidència fins a l'arribada al lloc de treball, s'ha de recuperar el temps pendent. 

La normativa assenyala que de manera excepcional "i per motius de serveis degudament justificats, amb el consentiment de l'empleat", es pot establir el teletreball per més de dues jornades setmanals i si el funcionari vol estendre el període ha de fer una sol·licitud específica. El Govern estableix que l'horari de teletreball correspon al que tingui cada empleat i que cada departament que apliqui la feina no presencial podrà fixar per necessitats del servei els dies que cal acudir al lloc de treball. I es pot modificar, suspendre o revocar el treball a distància per necessitats d'organització "i pel rendiment de l'empleat". Els empleats públics hauran d'utilitzar el programa de control de presència cada dia per indicar l'inici i l'acabament de l'horari de treball, segons recull la regulació, que especifica que la jornada es pot fraccionar entre presencial i teletreball i que el temps de desplaçament no es computa com treball efectiu.

Els comandaments directes de cada empleat són els responsables de fer el seguiment del compliment de les tasques i funcions que s'exerceixen treballant a distància. L'horari habitual del treballador determinarà quan té "l'obligació d'estar disponible perquè s'hi pugui contactar amb caràcter immediat per correu electrònic, trucada telefònica, videotrucada o un altre mitjà". El teletreball no s'admet per a llocs de feina on calgui presència física perquè no es puguin desenvolupar les tasques de forma autònoma o sense supervisió i se supedita a la necessitat de garantir l'atenció directa presencial al ciutadà.

"Força major"

La regulació destaca que el teletreball es planteja com una millor ordenació del treball "mitjançant la identificació d'objectius i l'avaluació que es compleixen, la reducció de costos i l'atenció a necessitats organitzatives dels departaments i els organismes públics". I es ressalta que la feina no presencial "no ha de suposar una alteració del règim de conciliació del desenvolupament professional amb la vida personal i familiar de què gaudeix el personal i s'ha de respectar el principi d'igualtat". La normativa contempla que sigui el Govern qui "de manera unilateral i amb caràcter de força major" per situacions extraordinàries imposi la modalitat de teletreball per als empleats públics, i es podria estendre a tota la jornada setmanal. La comunicació a l'afectat s'haurà de fer des de la direcció de forma escrita.

El Govern remarca en l'articulat que fer teletreball no pot menyscabar el règim retributiu, l'accés a la formació, les oportunitats de promoció professional i gaudi de permisos, vacances i mesures de flexibilitat horària.

tracking