LABORAL

La patronal no veu urgència a regular el teletreball

La CEA apunta que són acords als quals pot arribar empresa i empleat

El president i el director de la Confederació Empresarial.

El president i el director de la Confederació Empresarial.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern acaba de regular el teletreball a l’administració general i els funcionaris podran fer la jornada laboral a distància dos dies per setmana. Al sector privat, la patronal veu complicat implementar-ho de manera generalitzada pel tipus de teixit empresarial. “Andorra es dedica principalment al sector serveis, que és una activitat que no es pot fer de manera telemàtica”, explica el director de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu. Però admet que “sí que és cert que en feines que resulten més administratives hem detectat un cert increment de la demanda” i que és una tendència que s’identifica, sobretot, en el personal més jove i des de fa cinc anys. Entre el 2020 i el 2021 es va tractar d’implementar des de la CEA una regularització en casos de força major, com ho va ser la pandèmia de la covid-19, que va obligar a posar-lo en marxa a correcuita per no aturar l’activitat. No descarta tampoc que de cara al futur “pogués ser interessant regular” aquesta modalitat, però ara per ara no es considera una prioritat.

“Soc conscient que al nostre país aquesta modalitat no està tan estesa”, va indicar Andreu, que va afegir a tall de justificació que “Andorra no és com una gran ciutat o territori on les distàncies són molt extenses i els costos, molt alts”. El director de la patronal tampoc considera que existeixi un “prejudici” per part de l’empresari local envers aquesta modalitat de treball, sinó que “hi ha empreses que s’adapten més i altres menys” i que, al cap i a la fi, “és un seguit d’acords que han de signar la mateixa entitat i la persona contractada”. Precisa que la forma d’execució de la feina és diferent. Mentre que en els llocs de treball convencionals el contracte es regeix per un seguit d’hores treballades durant la setmana, en les feines des de casa sol ser més l’acompliment d’objectius concrets i definits. “L’objectiu és que la feina estigués feta al final del dia. Si es dona aquesta situació, no hi hauria d’haver cap problema a fer-ho”, assenyala. Iago Andreu destaca que no “cal demonitzar cap de les dues opcions” i que hi ha aspectes que només es poden treballar de manera presencial, com poden ser dinàmiques d’equip o organització d’horaris. “Sempre s’ha d’intentar trobar un equilibri”, conclou.

LA LLEI PREVEU EL CONTRACTE

El Codi de relacions laborals ja preveu el contracte de teletreball o treball a distància, que s’ha d’establir en el marc d’un conveni col·lectiu, d’un reglament intern de l’empresa o, com a darrera opció, un acord entre la persona assalariada i l’empresari. Pactes que han de recollir qüestions bàsiques com el control del temps de treball o l’horari en què l’empleat ha d’estar disponible per al cap. La llei apunta que se n’ha d’informar la CASS i que els accidents que el treballador pugui tenir al lloc des d’on executa la jornada laboral seran considerats accidents de treball.
tracking