UNIVERSITAT
Minoves considera essencial la residència i en demana la gestió
Minoves afirma que hi ha bona predisposició del comú i del Govern per construir-la
La residència d’estudiants és “essencial” per a la Universitat d’Andorra, que també vol fer-se càrrec de la gestió de les instal·lacions. Ho va dir ahir el rector de l’entitat, Juli Minoves, en una entrevista al Parlem-ne, de Diari TV. “L’opció més natural és que sigui la universitat la que pugui disposar de la residència, és a dir, no la veig com una opció pública, sinó que sigui un lloc realment que formi part del conjunt de l’UdA”, va apuntar Minoves.
El rector va demanar poder gestionar la residència, però això no implica un ús exclusiu. “Evidentment, depèn del lloc on es faci, si s’aprofita un antic hotel com ja s’ha explorat potser no necessitarem totes les habitacions”, va remarcar Minoves, que, això sí, va advocar perquè hi hagi “certa modalitat que, a mesura que anem creixent, la universitat mateixa pugui administrar i disposar d’aquestes places per als seus estudiants”.
“No veig la residència com una opció pública, sinó que formi part del conjunt de l’UdA”
Ara com ara no hi ha cap projecte concret sobre la taula, però Minoves va assegurar que ha notat “bona predisposició” per part del comú de Sant Julià i del Govern per tirar endavant el projecte. “Els actors implicats ja hi estem treballant i farem algunes reunions també a final d’aquest mes per parlar de la qüestió perquè penso que tots entenen la necessitat [de tenir la residència]”, va afirmar.
“Farem reunions amb Govern i el comú perquè penso que tots entenem la necessitat”
Un dels llocs preferits per Minoves per fer l’allotjament estudiantil és l’hotel Pol, que és de titularitat pública i seria “un emplaçament de primera opció”, va opinar el rector. La ubicació de l’hotel, prop de la plaça de la Germandat i prop de la resta d’equipaments de la universitat, també ajudaria a crear un millor ambient per als estudiants. “A nivell d’una universitat, la comunitat es crea gràcies a la gent que viu allà i amb la residència tenim una gran oportunitat per fer-ho”, va dir Minoves, que també va recordar l’ampliació de l’UdA a l’antiga Fàbrica de Tabacs Reig, que estarà llesta durant l’any escolar 2026-2027. Les noves instal·lacions, ubicades al voltant de la plaça de la Germandat, faran que aquesta esdevingui un “campus urbà” on els estudiants podran fer vida, va assegurar.
La residència també resoldria un altre dels problemes als quals s’enfronta la universitat: la manca d’estudiants estrangers, que representen una xifra mínima entre els 1.800 matriculats. La situació actual de l’habitatge fa que sigui difícil per als estudiants internacionals l’arribada al país, però la residència seria una bona opció per atraure més talent exterior, va augurar el rector de la UdA. Minoves va destacar que el centre és "una universitat de qualitat, que ha donat més de 7.000 diplomats, i fa una funció important al país" com universitat pública que és i va posar l'exemple de les formacions en Dret andorrà o per als cossos especials. I va ressaltar que "el 95% dels graduats pel centre troben feina en sis mesos, la majoria aquí a Andorra".
Minoves no està sol en la petició. La necessitat d’un equipament així va quedar palesa en un estudi preliminar que va demanar el rector quan va entrar al càrrec i que va demostrar “clarament” que la residència és imprescindible. Aquest primer estudi s’està complementant també amb una enquesta entre els estudiants per saber quants estarien disposats a viure en un lloc comú.
FORMACIONS SOBRE LA UNIÓ EUROPEA
La raó de ser d'aquests estudis és clara, "si en aquest moment hi ha un gran acord d'associació que pot entrar en vigor, el país ha d'estar preparat i la universitat ha de donar aquesta formació", va remarcar Minoves, que va recordar que la funció de la UdA és l'educació i que tenen la vocació de formar a tota la societat -funcionaris i cossos especials inclosos- "en els temes que siguin d'interès públic".
Sobre el posicionament de la universitat, en tractar-se d'una entitat pública, Minoves va deixar clar que la UdA no es pot pronunciar sobre el referèndum, però a títol personal va dir que ell està a favor de l'acord, tot i que entén "algunes de les dificultats" que fan dubtar a la ciutadania. Així i tot, el rector va apuntar que, segons el seu parer, "el positiu, d'una manera molt important, supera el negatiu".