NOVA LEGISLACIÓ

Una entitat religiosa requerirà 20 membres per poder-se constituir

La comissió ha tancat la llei, que també resol buits amb els refugiats d’Ucraïna

Entitat religiosa inclou esgésies, confessions i comunitats.

Entitat religiosa inclou esgésies, confessions i comunitats.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comissió legislativa de Justícia i Interior ha tancat el debat relatiu al projecte de llei del registre d’entitats religioses amb alguns canvis fruit de les esmenes dels grups parlamentaris, com la que eleva a vint el mínim de persones que necessitarà un col·lectiu per constituir-se, en la qual almenys hi ha de participar una persona major d’edat amb plenitud dels seus drets. El text aprovat per l’executiu fixava aquest mínim en cinc persones i la modificació és fruit d’una esmena demòcrata. El concepte d’entitat religiosa inclou esglésies, confessions i comunitats religioses, i es reformula allò que no se’n considera; el text apunta que “a l’efecte d’inscripció al registre, les entitats i associacions centrades en l’estudi i l’experimentació dels fenòmens psíquics i parapsicològics o en la difusió de valors humanístics, espiritualistes o altres finalitats anàlogues alienes a les religioses no es consideren entitats religioses”.

S’han rebutjat les esmenes socialdemòcrates per introduir el concepte de llibertat religiosa i s’amplia l’article específic sobre l’Església catòlica per una aportació demòcrata. El text entrat a tràmit parlamentari apuntava que “l’Església catòlica i les seves entitats amb personalitat jurídica gaudeixen dels drets, les garanties i els reconeixements establerts a l’article 11 de la Constitució del Principat d’Andorra”, mentre que ara s’hi ha afegit la menció a l’acord entre el Principat i la Santa Seu i un procediment específic per a la inclusió en el registre dels ordes, congregacions religioses i altres institucions i entitats eclesiàstiques de l’Església catòlica.

La llei també resoldrà un buit legal que afectava els refugiats d’Ucraïna, que un cop esgotaven el permís en règim de protecció temporal i transitòria no podien obtenir la residència ordinària per casuístiques com ara que ja no estan en edat de treballar. Andorra Endavant s’hi oposava per “contraban legislatiu”. L’esmena no ha prosperat, però sí la de Concòrdia perquè els refugiats en aquesta situació puguin obtenir un permís per raons humanitàries un cop la llei ja aprovada es publiqui al BOPA.

tracking