UN PROJECTE QUE ES POSPOSA
La patronal està d’acord que no és el moment d’aplicar la vinyeta
Els hotelers confien que qualsevol canvi en la taxa turística es consensuï amb el sector
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) admet les diferències de parer –entre els sectors econòmics– que representa una eventual aplicació d’una vinyeta a l’entrada del país per als visitants que no fan nit. Però la valoració compartida és que es tracta d’una mesura que ara no toca. Per tant, en línia amb l’anunci del ministre de Turisme, que dijous va avançar en sessió parlamentària que no és un projecte que es treballi a curt termini, que abans s’ha de cercar el sistema d’aplicació que no compliqui la mobilitat. “Ningú pensa que sigui una solució ara a curt termini, primer perquè hi ha manca de consens evident, després perquè presenta alguns dubtes de la seva aplicació pràctica, i en tercer lloc perquè potser primer Andorra ha de fer els deures en altres coses”, va manifestar el director de la patronal, Iago Andreu. Deures com ara habilitar aparcaments dissuasius a l’entrada del país perquè els visitants deixin el cotxe o més millores en el sistema de transport públic.
“Ningú pensa que sigui una solució ara a curt termini, primer per manca de consens”
Els sectors més directament vinculats al turisme són els que amb més reticències van rebre l’anunci, lligat a la presentació dels eixos de la llei òmnibus l’abril de l’any passat. La presidenta dels comerciants de l’Eix Central, Montse Rodríguez, va reiterar que “ens preocupa que una taxa addicional pugui desincentivar l’arribada de visitants, especialment aquells de proximitat que venen al país sovint a fer compres”. Per aquest motiu, reivindiquen que “és fonamental estudiar detalladament l’impacte que aquesta mesura podria tenir sobre el turisme i el comerç local, ja que una part dels nostres ingressos depèn de l’afluència de visitants”. I malgrat que, va afegir, poden compartir la necessitat de cercar fonts de finançament com la que pot suposar-ne la recaptació de la vinyeta per mantenir i millorar les infraestructures, apel·len que abans de tot s’obri un “debat profund i un procés de diàleg obert i participatiu amb tots els sectors afectats per trobar solucions que siguin justes i equilibrades, i posar especial èmfasi a protegir l’activitat econòmica i l’atractiu del país”.
“És fonamental estudiar detalladament l’impacte que aquesta mesura podria tenir”
També va demanar consens en les mesures que afecten tan directament el sector turístic el president de la Unió Hotelera, Jordi París. Allò que els concerneix directament és un altre dels anuncis de Jordi Torres en la sessió de preguntes a l’executiu de dijous passat, l’increment de la taxa turística, però únicament en els mesos de major afluència com, per exemple, el gener, el febrer o l’agost. París va evitar valorar-ho fins que no tinguin un coneixement directe per part del ministeri, amb el qual n’havien començat a parlar però sense definir posicionaments. “Confio que dintre de la bona entesa amb el ministeri ens tinguin en compte quan vulguin acabar-ho de definir”, va manifestar.
“Confio que dintre de la bona entesa amb el ministeri ens tinguin en compte”
El cap de Govern va insistir, al seu torn, en el missatge que ja s’havia traslladat al Consell General, que la vinyeta no es descarta, però que ara no és el seu moment, que serà “més a mitjà o llarg termini”. “No vol dir que renunciem a la idea de poder-la implantar en el futur, però les coses s’han d’anar fent pas a pas, de manera ordenada”, va justificar, alhora que ho lligava a acabar d’implantar satisfactòriament la taxa que paguen els turistes per les estades en els allotjaments. “Quan això estigui implantat, estigui paït, assumit”, va indicar Espot, es podrà abordar la vinyeta cercant acords, però també afinant “tot un treball previ per tenir un model que sigui àgil i que permeti que la gent pugui entrar i sortir per les fronteres amb certa facilitat”.