Forné proposa a la Generalitat allargar el tramvia fins a la Seu

La consellera de Territori va rebre “amb bons ulls” la idea de connectar la Seu amb Andorra

Forné i Paneque a la seu de la conselleria.

Forné i Paneque a la seu de la conselleria.SFG

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, va exposar ahir a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Energètica de la Generalitat, Sílvia Paneque, la possibilitat de connectar la futura línia de tramvia intern (que connectaria Sant Julià de Lòria amb Escaldes-Engordany) amb la Seu d’Urgell. Per a Forné, aquesta prolongació del projecte permetria oferir un sistema de transport sostenible col·lectiu a tots els ciutadans que han de moure’s entre el Principat i la capital de l’Alt Urgell, especialment als treballadors transfronterers que fan aquest trajecte diàriament. Paneque –segons va informar el Govern– va rebre la proposta obertament, “amb bons ulls”. De fet, els dos representants van acordar crear un grup de treball bilateral per estudiar la viabilitat del projecte i avaluar-ne el desenvolupament tècnic. En aquest sentit, el Govern ja ha començat a compartir el projecte de tramvia lleuger urbà amb els comuns per “implementar un pla sectorial d’infraestructures que permeti reservar els espais previstos per al traçat de la línia”. Aviat també es plantejarà un possible mapa d’estacions.

Per la seva banda, però, la consellera va detallar altres qüestions que considera prioritàries pel que fa a la connectivitat entre els dos territoris. Una de destacada per Paneque va ser la millora de la carretera C-16, que comunica Catalunya amb Andorra a través del Berguedà. L’obra en qüestió seria el desdoblament de la via actual en el tram que va de Cercs a Bagà (poc abans del túnel del Cadí).

Quant al transport aeri, Forné i Paneque van celebrar les últimes dades de viatgers registrades per l’aeroport d’Andorra-la Seu, destacant que l’arribada de passatgers s’ha incrementat un 73% respecte del 2023. El 2024, el total de viatgers es va enfilar fins als 16.188. Aquest augment s’explica per la implantació d’una nova línia regular que connecta Andorra amb Palma. Els dos titulars, que es van reunir a Barcelona, també van assenyalar una alça de la demanda d’hangars i d’inversió privada, la qual cosa permet “dinamitzar econòmicament” el Principat i els territoris veïns. El Govern i la Generalitat, a més, també treballen per sumar noves connexions comercials.

Un punt final que encara es va voler subratllar va ser el del projecte per desplegar una nova interconnexió elèctrica entre Andorra i Adrall (Alt Urgell). Aquest nexe energètic permetrà incrementar la capacitat d’intercanvi (de Catalunya a Andorra) per garantir el servei al país.

tracking