AFERS BILATERALS
Liechtenstein remarca l’èxit econòmic del seu acord amb la UE
La ministra d’Afers Exteriors destaca el creixement fruit del tractat
La ministra d’Afers Estrangers, Educació i Esports del Principat de Liechtenstein, Dominique Hasler, va subratllar ahir que l’entrada del seu país a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) ha tingut un impacte positiu per a l’economia. Hasler es va reunir amb el cap de l’executiu, Xavier Espot, i la seva homòloga andorrana, Imma Tor, abans de participar en una conferència sobre els 30 anys de relació de Liechtenstein amb les institucions europees.
Hasler va mencionar que aquest acord econòmic que manté Liechtenstein amb Europa, també des de fa tres dècades, ha servit per “diversificar l’economia i centrar els mercats europeus al país”. “És important que hi hagi la discussió i el referèndum en un sistema democràtic sobre els pros i contres de l’acord. Quan vam haver de votar, vam veure que hi havia parts negatives, però la majoria eren aspectes positius”, va destacar, a més de mencionar que el petit estat és la “millor prova” que els acords europeus funcionen per al país.
L’any 1995, Liechtenstein va donar el sí a l’acord del lliure accés de mercat amb Europa. Una setmana abans, segons va relatar, el país veí, Suïssa, votava no, una decisió que va remarcar que “no va influenciar” tot i les estretes relacions que mantenen les dues regions. “Volíem sentir-nos part d’alguna cosa, perquè sense Europa mai vam tenir èxit”, va assenyalar. Des de l’aprovació, els liechtensteinesos han vist com la seva economia no ha parat de créixer. En concret, la ministra va revelar que l’economia i els llocs de treball s’han doblat; més de 22.000 persones viatgen al país cada dia –la meitat de la seva població–, que s’ha pogut executar gràcies al mercat intern, que té uns 4.052 milions de consumidors. “Som un país petit com Andorra, centrat en l’exportació, i sense aquest accés no podríem haver aconseguit l’èxit.”
D’altra banda, Hasler va felicitar Andorra per les negociacions amb Europa per l’acord d’associació, mencionant que estan seguint el procés. “Les relacions bilaterals que mantenim van bé. Aquesta és una oportunitat per donar les gràcies al país per compartir experiències i intercanvis d’una forma tan oberta”, va al·legar.
En la reunió de treball entre Xavier Espot, Landry Riba, Imma Tor i Hasler es va parlar sobre la participació de Liechtenstein en els Jocs dels Petits Estats, on el país comptarà amb una gran representació, les comunicacions laterals d’altres reptes europeus i del rol dels petits estats a l’ONU. La ministra d’Afers Exteriors va revelar que s’està treballant en la cooperació cultural, així com una d’econòmica amb les cambres de comerç dels territoris. “La nostra Cambra té molt interès a compartir experiències amb la de Liechtenstein i organitzarem una trobada”, va assegurar Tor.
QUINZE LÍNIES
Ignasi de Planell
Coneix els teus enemics, aconsellen els estrategs. Sorprèn que ningú de Concòrdia ni d’Andorra Endavant –defensors del ben lícit no a Europa– assistissin a la conferència de la ministra d’Exteriors de Liechtenstein, Dominique Hasler, que va exposar els beneficis del tractat que fa tres dècades mantenen amb la UE. Amb seguretat els hauria ajudat a bastir un argumentari sòlid contra l’acord i demostrar que són capaços d’escoltar anàlisis contràries, a més de recórrer tant a la demagògia.