Entrevista

Xifres creixents del projecte 'Envelliment saludable' de Creand Fundació

Les inscripcions per a la temporada gener-juny han arribat a les 1.200

La directora de Creand Fundació, Francesca Ros

La directora de Creand Fundació, Francesca RosM.F.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

1.909 inscripcions, 1.335 hores lectives, setze sortides a diferents museus i exposicions amb 255 inscripcions, 80 hores de golf, quatre tallers preventius de salut amb 118 inscripcions. Aquestes són només algunes de les xifres assolides el 2024 i que evidencien l’important volum de feina feta en el marc del projecte ‘Envelliment saludable’ de Creand Fundació. “Els números són satisfactoris”, valora la directora de la fundació, Francesca Ros, que remarca que la xifra no para de créixer tal com posa en relleu que les inscripcions per a la temporada gener-juny de L’espai s’hagi tancat amb 1.200, la qual cosa, subratlla, els “omple de satisfacció”, ja que el “99,9% de l’èxit del que fem a L’espai és mèrit dels professors, dels monitors” i això fa pensar que es fan “les coses ben fetes”.

Amb més de 35 anys de trajectòria, Creand Fundació ha hagut d’anar-se adaptant al llarg del temps a les necessitats canviants de la societat. “S’ha adaptat bé i jo crec que ho hem fet perquè les persones que treballem a la fundació sempre estem una mica expectants de les necessitats dels nostres usuaris, de les inquietuds i adaptant-nos sobretot als grans canvis”. Un dels col·lectius als quals ha calgut adaptar-se més de manera canviant ha estat el de la gent gran, segons reconeix Ros, ja que si bé en un moment el repte era “intentar que no hi hagués una escletxa molt gran entre generacions” pel que fa a les noves tecnologies el cert és que avui en dia hi ha persones que un cop arribada la jubilació no en volen saber res més d’un ordinador. “Nosaltres sempre parlem que la fundació és una entitat que és viva, viva en el sentit aquest d'escoltar les necessitats”, valora sobre aquesta evolució al llarg d’aquestes gairebé quatre dècades de feina.

I la situació actual a L’espai és que en moltes de les formacions hi ha llista d’espera a la qual s’intenta donar resposta, però sempre tenint en compte que es vol “primar la qualitat”. El que es tracta és de donar resposta a tota aquesta demanda, un fet al qual el patronat és “sensible”, ja sigui desdoblant els grups per “donar satisfacció a tothom” o fins i tot duent a terme alguna de les propostes, quan es pot, a la sala d’actes de la seu social de l’entitat, com és el cas del curs d’història d’Andorra, que compta amb gairebé un centenar d’inscrits.

I malgrat hi hagi aquesta elevada ocupació, des de la fundació també s’ha volgut que altres col·lectius que també poden tenir certes dificultats per poder accedir a la formació s’hi puguin sumar. És per això que hi ha un dia reservat per fer cursos de memòria i classes de golf per als usuaris de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, amb qui es vol establir un conveni de col·laboració per “tenir-ho tot lligat”. I també s’ha començat a oferir aquesta oportunitat als usuaris dels centres de dia de la Creu Roja.

I un “complement ideal” a la formació que s’ofereix a L’espai ha estat el Campus de l’experiència, una proposta de la mà de la Universitat Internacional de Catalunya adreçada als majors de 50 anys, “per tant, baixem deu anys” respecte de les propostes de L’espai i que és “un èxit rotund”. Va arrencar amb un primer curs que van completar 37 persones, el segon curs va acabar amb 59 i aquest curs ja s’arriba a les 60. “Sí que podríem tenir més gent, però aquí també primem la qualitat a la quantitat”, destaca Ros, que valora que el que “ha fet bé la universitat, a banda de les matèries, són els professors” que s’escullen i que són d’un “valor afegit increïble”. Hi ha una llista d’espera de 40 persones a les quals es donarà resposta ja de cara al curs vinent, quan les 37 persones que completaran el tercer curs acabin i baixin a graduar-se a Barcelona. Moltes d’aquestes, de fet, “volen continuar” amb la qual cosa una altra de les novetats del curs 25-26 serà “cursos de continuïtat”. La directora de Creand Fundació esmenta que a Barcelona, on la proposta del campus va néixer, ja porten sis cursos i el que es vol és seguir aquest exemple de formació de continuïtat, agafant “un tema i tractant-lo des de diversos punts de vista” de fet el que es farà a Andorra serà Europa, reptes i llegats. “No tenim vocació de ser una universitat, però sí que tenim la intenció de donar el màxim de qualitat possible als alumnes”. I el model d'Andorra, ha més, s'ha pres com a exemple per traslladar-lo a altres punts de Catalunya.

tracking