EUROPA

El referèndum podrà preguntar per l’aplicació parcial de l’acord

Riba creu que és l’opció “més raonable” en cas que el CE decideixi que l’acord ha de ser mixt

L’advocat Josep Antoni Silvestre i l’enginyer Èric Risco.

L’advocat Josep Antoni Silvestre i l’enginyer Èric Risco.À. R.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

En un escenari on el Consell de la Unió Europea (CE) determini que l’acord d’associació hagi de ser aprovat per tots els estats membres, és a dir, mixt, el Govern es planteja que el referèndum inclogui la possibilitat que el text entri en vigor de manera provisional. Ho va explicar ahir el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en el marc de la presentació d’una eina impulsada per intel·ligència artificial que ajudarà els juristes a conèixer millor l’acord.

“L’opció d’incloure l’aplicació provisional pot ser la més raonable”
Landry Riba, Secretari d’Estat d’Afers Europeus
 

L’opció d’incloure l’aplicació provisional dins del referèndum “és la més raonable”, per Riba, que va precisar que per fer-ho caldria canviar un article de la llei que ocupa els tractats internacionals. Abans, però, cal esperar que la UE es pronunciï, una decisió que “en el millor dels escenaris” arribarà a l’abril. “Aquí hi ha tres capes que ara mateix estan sobre la taula: la primera, la relectura definitiva, que serà la primera que tindrem en les pròximes setmanes; la segona capa és que el Consell prengui una decisió sobre acord mixt o no mixt, i si és mixt, per quina raó ho és, i la tercera capa és el que subsisteix entre Itàlia i San Marino que s’ha de resoldre en l’àmbit bilateral”, tres feines que encarà tardaran un parell de mesos, com a mínim, a finalitzar-se.

“En el millor dels escenaris tindrem la resposta a l’abril ”
Landry RIba, Secretari d’Estat d’Afers Europeus
 

MONNET.AD

Una nova eina per informar-se sobre l’acord d’associació ha arribat. Monnet.ad, que rep el nom de Jean Monnet, un dels fundadors de la Unió Europea, és un buscador impulsat per intel·ligència artificial que respon a tots els dubtes que puguin sorgir sobre l’acord amb Europa basant-se en més de 8.000 documents jurídics oficials.

Els idearis han estat l’advocat Josep Antoni Silvestre i l’enginyer Èric Risco, que han treballat durant mesos en la creació de l’eina destinada principalment a juristes, però que pot fer servir tothom de manera gratuïta.

L’objectiu, segons han explicat a la presentació, és “oferir fets objectius i informació neutral i actualitzada” sobre el text, perquè després cadascú pugui fer les valoracions pertinents.

L’eina, que és la primera que es fa vinculada a Andorra per a professionals del dret, té un funcionament molt similar al de ChatGPT i s’anirà actualitzant automàticament amb la nova jurisprudència que s’apliqui a l’acord d’associació. El ritme d’actualització, segons va confirmar Risco, serà pràcticament diari.

tracking