operació 'rimet'
La policia espanyola deté Besolí a Barcelona
L’exconseller de Finances lauredià estava a Barcelona quan va ser arrestat
La informació entregada per Andorra a Espanya ha estat un element clau de l’operació Rimet (en honor al primer president de la FIFA, Jules Rimet) i que ha culminat amb la detenció de l’expresident del Barça, Sandro Rosell; la seva dona, Marta Pineda; el soci de Rosell i exconseller de finances del comú de Sant Julià, Joan Besolí; l’empresari ramader d’Alàs, Andreu Ramos; i Shahe Ohannessian, un col·laborador libanès de l’ex-president blaugrana. L’operació Rimet està relacionada amb el suposat blanqueig d’uns 15 milions d’euros de comissions il·legals dels drets televisius de la selecció brasilera de futbol. Aquest capital hauria passat per Qatar, Suïssa i finalment hauria arribat a Andorra. Les sospites sobre Rosell estan fonamentades en la seva relació amb l’expresident de la confederació brasilera de futbol (CBF) Ricardo Teixeira. Se sospita que eren els caps de la trama per desviar milions d’euros en comissions dels drets televisius que explotava l’empresa Alianto Marketing, propietat en un 99% de l’ex-president culer.
En el marc de l’operació Rimet, la policia espanyola va detenir ahir l’andorrà Joan Besolí quan es trobava a Barcelona per qüestions familiars greus relacionades amb un accident. La investigació considera que Besolí suposadament hauria actuat com a testa-ferro de Rosell. La policia espa-nyola, acompanyada d’agents andorrans, va fer diferents escorcolls a Andorra. El principal va tenir lloc a la seu de la gestoria Comptages, situada al carrer de Lòria de Sant Julià. La gestoria està dirigida per Besolí, però Sandro Rosell n’havia estat soci. Cal recordar que precisament Comptages va ser l’encarregada de tramitar la residència passiva de la qual va gaudir a Andorra durant un any Ricardo Teixeira. Govern va rebutjar el perllongament de l’estada en constatar que realment no hi vivia i l’autorització va finalitzar el novembre del 2013.
Besolí va ser notícia al març, després que fos condemnat en un judici ràpid per l’afer de les targetes black del comú de Sant Julià. La condemna es devia al fet que com a conseller de Finances havia d’haver avisat del mal ús que estaven fent els cònsols Gil i Torrentallé de les targetes del comú. Va ser condemnat a tres mesos de presó provisional, tres mil euros de multa i dos anys d’inhabilitació en el càrrec.
Diferents informacions indicaven ahir que tot aquest afer s’ha desencadenat perquè els Estats Units voldrien demanar l’extradicció de Sandro Rosell en el marc de la investigació global que s’està fent per descobrir irregularitats en les altes esferes del futbol i que ha costat el càrrec a diferents dirigents.
ROSELL DIU QUE EL COMPTE D'ANDORRA ESTAVA REGULARITZAT
L’advocat de Rosell, Pau Molins, es va mostrar sorprès per l’operació policial i les detencions, perquè dels fets de què s’està parlant “ja en fa més de sis anys, el 2012. Tracta d’un compte d’Andorra regularitzat, el coneixen les autoritats tributàries. Ens ha sorprès que després de tants anys hi hagi hagut aquest escorcoll policial. Ell no ha de demostrar res, han de demostrar la seva culpabilitat”. L’advocat parlava en nom del seu representat i va dir que “estic convençut que no té res de què penedir-se. Les seves accions privades a Brasil són totalment legals”, i va precisar que tot el que s’està parlant en l’operació Rimet “són coses que res tenen a veure amb el Futbol Club Barcelona”. Sobre com es troba l’expresident Molins va dir que més que “preocupat” està “sorprès”, perquè un cas de tants anys enrere ara surti i suposi la detenció de cinc persones de l’entorn de Rosell.
QUATRE HORES D'ESCORCOLL A L'EMPRESA DE SANT JULIÀ
L’empresa que l’ex-conseller lauredià, Joan Besolí, i l’expresident del Barça, Sandro Rosell, tenen a Sant Julià de Lòria va ser regirada durant més de quatre hores ahir al matí. Els escorcolls, després que la justícia andorrana rebés una comissió rogatòria de l’audiència espa-nyola, els van dur terme la policia del Principat i la d’Espanya. Van començar cap a les deu del matí i es van allargar fins a un quart de tres de la tarda, i hi van estar presents el fiscal general, Alfons Alberca, i la batlle Canòlic Mingorance.
L’operació va aplegar a les portes de l’empresa, situada en un cèntric carrer de Sant Julià de Lòria, nombrosos mitjans de comunicació nacionals, així com catalans i espanyols. L’escorcoll també va provocar expectació entre alguns veïns lauredians, que als bars propers a la seu de l’empresa comentaven entre ells la detenció de l’ex-conseller comunal.