finances

En vigor l'intercanvi de dades fiscals espontani i amb sol·licitud prèvia

En vigor l'intercanvi de dades fiscals espontani i amb sol·licitud prèvia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i l’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal està en vigor des de dissabte passat després que el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) publiqués divendres l’aprovació per part del Govern del reglament per a desenvolupar la llei que regula aquesta pràctica. El reglament determina i precisa els requisits que han de complir tant les peticions rebudes per les autoritats estrangeres com per les autoritats públiques andorranes en el marc d’una petició d’informació. El text aprovat posa en relleu que Andorra no permetrà les fishing expeditions. I és que en el decret aprovat s’assenyala de forma molt clara que la sol·licitud d’intercanvi d’informació fiscal s’haurà de formular per escrit amb la indicació del seu objecte, amb el benentès que una sol·licitud genèrica d’informació, és a dir una fishing expedition, no pot ser atesa.

L’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i l’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal s’afegeix a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, les tres modalitats previstes en el conveni sobre assistència administrativa mútua en matèria fiscal de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ratificat per Andorra l’agost de l’any passat.

Segons s’assenyala en l’exposició de motius de la llei aprovada el maig pel Consell General, en un context econòmic cada cop més globalitzat, en el qual les transaccions i les inversions internacionals són habituals, els estats treballen plegats per assegurar el compliment de les obligacions fiscals dels seus contribuents i que aplicar aquestes normes contribueix de manera significativa a la lluita contra l’evasió fiscal, i a l’assoliment d’una major transparència i cooperació internacional.

tracking