La UDEF es va endur de BPA dades de Banco Madrid

Batllia i Govern desmenteixen Bartumeu, que afirma que la policia espanyola es va endur les dades dels comptes dels clients de BPA

La UDEF es va endur de BPA dades de Banco Madrid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia i el Govern, segons fonts properes als dos organismes, han desmentit la informació que Jaume Bartumeu va fer pública a través d’un documental espanyol en què l’excap de Govern assegura que la policia espanyola es va endur de BPA la informació dels comptes de tots els clients. Batllia i executiu asseguren que és “fals” i que l’única informació que la policia espanyola s’han endut d’Andorra en el cas BPA era la relativa a Banco Madrid, filial de l’entitat andorrana. Els fets es remunten al 24 de març del 2015, un dies després que el Banc d’Espanya intervingués Banco Madrid just a posteriori que l’INAF hagués intervingut BPA. La justícia espanyola es va trobar que el servidor per accedir a les dades informatitzades de Banco Madrid estava a Andorra, a la casa mare de Banca Privada. Els jutjats espanyols van enviar una petició, a través d’una comissió rogatòria, a la justícia andor­rana perquè accedís a permetre que es recuperés la informació que hi havia a Andorra dels servidors de la filial.

Etiquetes:

El 24 de març del 2015 un agent de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) espanyola es va desplaçar fins al Principat portant la comissió rogatòria que la Batllia va acceptar. El procediment es va fer de forma extremadament ràpida perquè Espanya tenia intervingut Banco Madrid i tot estava bloquejat, segons fonts properes al cas, perquè faltava l’accés a les dades informàtiques. L’entrega de les dades de Banco Madrid que estaven a BPA es va fer a les dependències de la Batllia. La visita es va realitzar segons fonts governamentals dins dels paràmetres que preveu la Llei de cooperació internacional i de lluita contra el blanqueig de diners. La Batllia i el Govern consideren falses les acusacions de Bartumeu esmentades al documental espanyol sobre les Clavegueres de l’Estat, estrenat ahir. L’excap de Govern manifesta en aquest espai que “en un moment donat algú que no em consta que fos la fiscalia andorrana deixa entrar a Andorra a les oficines centrals de Banca Privada d’Andorra uns organismes policials espa­nyols que actuen suposem sota instruccions de la fiscalia espa­nyola, i mitjançant el procediment informàtic de buidatge dels arxius s’emporten tots els arxius de tots els comptes dels clients de BPA. I jo crec que més gros que això i més fort que això ja no ho trobaríem, no?”

Les fonts properes al cas qualifiquen com a “indignants” unes declaracions amb acusacions tan greus d’un excap de Govern sense aportar cap prova.

EL GOVERN INSTA A APORTAR PROVES

El ministre Jordi Cinca va instar ahir Bartumeu a traslladar el cas a la justícia aportant proves. Preguntat per les declaracions de l’excap de Govern al documental espanyol, va assegurar que “el Govern no té constància dels fets”, i va assenyalar que “si [Bartumeu] té proves del que diu el que seria millor és que les posés a disposició de la fiscalia perquè ajudi a completar les causes en curs”. Respecte a la petició dels Cierco de recusar el fiscal general, va dir que l’executiu està “absolutament tranquil” amb la feina que fa i va emmarcar l’acció en l’“estratègia de defensa” de la família.

CASADEVALL S'INHIBEIX DE DECIDIR SI ES RECUSA EL FISCAL GENERAL

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha decidit inhibir-se i no participar en l’anàlisi de la petició dels Cierco de recusar el fiscal general atès que el seu germà, Josep Casadevall, és el lletrat dels exresponsables de BPA i qui ha demanat per escrit al Consell que Alfons Alberca s’aparti de la causa que afecta l’entitat bancària. El president de l’ens va confirmar ahir que no participarà en la presa de decisió. “Quan hi ha alguna qüestió que afecta algun membre del Consell aquest s’inhibeix. Quan toquin aquest tema jo m’aixecaré i sortiré”, va relatar.

Una discussió que es podria dur a terme a la reunió que el Consell mantindrà avui i on també s’ha d’analitzar la carta que els advocats americans d’Higini i Ramon Cierco van trametre al CSJ queixant-se que l’escorcoll que es va fer als domicilis i oficines de la família suposava una vulneració dels seus drets. Casadevall va explicar que els membres del Consell analitzaran avui si el procediment emprat és correcte i per tant es pot acceptar la queixa. Un extrem que no està confirmat pel fet que el procés s’ha realitzat a través d’advocats estrangers, que van formular un incident de nul·litat d’actuacions. Els membres del CSJ decidiran avui quina resposta es dona a la demanda, tot i que Casadevall va deixar clar que “no som ningú per dir si un batlle ho fa bé o malament”. La degada del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va afirmar que “els únics advocats que poden actuar són els registrats al Principat” i per tant els forans no poden exercir.

tracking