sistema fiscal
Alt risc d'ús dels bancs per blanquejar
La Uifand ho relaciona a l’elevat volum d’actius de les entitats i al fet que el 38% pertanyen a ciutadans
no residents
El sector bancari del Principat és el més amenaçat a l’hora de ser utilitzat per blanquejar capitals i finançar el terrorisme. És la conclusió que se n’extreu de l’estudi nacional de riscos realitzat per la Unitat d’intel·ligència financera d’Andorra (Uifand) fet públic ahir. En l’informe, l’ens explica que l’elevat perill al qual està sotmès el sector financer es deu a l’alt volum d’actius nacionals sota gestió dels bancs andorrans (22.000 milions d’euros) i al fet que el 38% d’aquests pertanyen a no residents a Andorra. A més, també considera que les entitats bancàries haurien d’aprofundir més a l’hora d’avaluar el grau de risc d’alguns dels seus clients, sobretot d’aquells que tenen un baix volum de transaccions.
L’informe també reconeix els esforços que han fet les entitats bancàries del país per complir amb els canvis normatius i per augmentar la formació dels seus empleats en l’àmbit de la prevenció de blanqueig. Tot i això n’exigeix més, per exemple en aquest últim aspecte, i demana que els cursos de formació es personalitzin en funció del perfil dels treballadors. El cap de la Uifand, Carles Fiñana, va dir que gràcies a l’estudi nacional de riscos s’han detectat les anomalies dels diferents sistemes analitzats, com ara el bancari, i que a partir d’aquí “s’hi posarà remei els pròxims mesos”. Fiñana va justificar l’índex d’amenaça elevat per a les entitats financeres pel fet que “els diners circulen pels bancs i que el nivell d’amenaça i de vulnerabilitat del seu sistema és més important que no pas el del joc”.
Auditories a demanda
Per pal·liar aquesta situació, la Uifand va demanar a una entitat bancària del país que passés per una auditoria en termes de blanqueig i de finançament del terrorisme, a banda de les auditories a les quals ja se sotmeten cada any les entitats financeres. “Ho hem incorporat com a mesura de correcció”, va dir Fiñana, que alhora va comentar que caldrà treure’n les conclusions i determinar si requereixen a la resta d’entitats bancàries que també siguin avaluades. El cap de la Uifand no va detallar el nom de l’entitat bancària però va precisar que es va escollir de manera aleatòria.
L’elaboració de l’estudi nacional de riscos és una de les sis recomanacions més importants (en total n’hi ha 40) per superar la cinquena avaluació en matèria de blanqueig i de finançament del terrorisme per part del Moneyval, l’ens del consell europeu que vetlla pel compliment de la normativa internacional en aquests dos àmbits. Alhora, està previst que el pla de riscos es vagi implementant fins al 2018 a tots els sectors analitzats per reduir l’amenaça de blanqueig i de finançament del terrorisme. A banda del sector bancari, també s’ha examinat el sector de l’advocacia, que presenta un risc mitjà-alt. L’informe de la Uifand ho atribueix al fet que els lletrats duen a terme un rol d’assessors per facilitar la creació potencial d’estructures jurídiques complexes i de societats pantalla, especialment quan s’hi veuen implicades persones estrangeres o no residents.
Anàlisi de diferents sectors
Entre altres, també s’han estudiat sectors com ara el dels venedors de cotxes, que presenten un perill moderat de blanqueig de capitals; el del joc, amb un nivell de risc mitjà-baix; el dels serveis de correus, baix; i el de la joieria, mitjà-baix. “És tan important el que hem de mitigar al sector financer com també al sector no financer”, va dir Fiñana, que va destacar que tots els àmbits analitzats presenten, amb “més o menys mesura, algun tipus de problema o de risc”.
A més, el cap de la Uifand va destacar que la tipificació del delicte fiscal, que també inclou com a delicte subjacent el blanqueig de capitals, comportarà que el sistema “sigui menys vulnerable”. En l’informe de l’ens també es destaca que “els darrers anys el marc regulador d’Andorra ha evolucionat de manera significativa en els estàndards internacionals”.