atemptat a barcelona
Rebuig i solidaritat amb Barcelona per l'atemptat
Un atropellament a la Rambla de la capital catalana suscita una onada de solidaritat al país
Rebuig i condemna unànime al terrorisme i solidaritat amb les víctimes és el que es va viure ahir al Principat després de conèixer l’atemptat que va patir la ciutat de Barcelona quan una furgoneta va irrompre a la Rambla envestint diverses persones. Un atac que els mossos d’esquadra van qualificar de terrorista i que va provocar nombroses víctimes –les darreres xifres parlaven ahir de 13 morts i més de 100 ferits–. Uns fets que van portar la policia a coordinar-se amb els cossos de seguretat de l’Estat veí per acordar un protocol de seguretat i control fronterer i a intensificar la tasca de vigilància de l’entrada de vehicles procedents de l’Estat espanyol.
El cap de Govern, Toni Martí, va enviar una carta de condol al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i al del govern espanyol, Mariano Rajoy, per mostrar el condol del poble andorrà i rebutjar l’atemptat. L’executiu i el Consell General, juntament amb l’ambaixada espanyola, van convocar un minut de silenci que tindrà lloc demà a les set de la tarda a la plaça Lídia Armengol. A més, també la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán, estan en contacte amb les autoritats espanyoles.
Atacs propers
El cap de Govern, Toni Martí, va afirmar que “és una situació molt preocupant perquè demostra que es tracta d’accions irracionals de les quals cap país del món n’està lliure”. El líder de l’executiu va manifestar que tot i que An-dorra mai ha participat en cap conflicte bèl·lic internacional “lamentablement últimament s’han produït atemptats prop de les nostres fronteres”, i ciutats com Tolosa i ara Barcelona “han patit la xacra terrorista”. “S’ha d’estar molt vigilant davant d’aquesta amenaça, tot i que sense exagerar”, i “hem d’esperar que d’una vegada per totes aquest tipus d’accions no es tornin a repetir”.
El síndic general, Vicenç Mateu, va manifestar que “és difícil traduir en paraules la impotència i la ràbia que fan aquestes coses”, i va explicar que “tant són els atemptats que tenen lloc aquí a la vora com a Bagdad o l’Alep, tot i que és evident que Andorra té unes relacions molt especials amb Barcelona per la seva proximitat”. Mateu va avançar que trametrà una carta de condol als presidents del Congrés dels Diputats i el Senat espanyol i també al Parlament de Catalunya.
Des dels partits polítics, el secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, va posar de manifest que “Barcelona és una ciutat molt propera a Andorra, molts ciutadans andorrans hi han estudiat o viscut i això ho fa especialment dolorós”. “No deixa de ser una ciutat amb molta relació i on la gent d’Andorra s’hi desplaça sovint i hi treballen andorrans”, va recalcar. De la seva banda, la consellera general Judith Pallarés va titllar els fets de “lamentables” i es va afegir a les mostres de condol, mentre que el liberal Jordi Gallardo va mostrar la seva “consternació” i va afirmar en una piulada a Twitter que “el terror, el fanatisme i la barbàrie no s’imposaran a la llibertat”.
Andorrans a Barcelona
Una de les persones que es trobava a la ciutat de Barcelona en el moment de la massacre era la consellera independent Sílvia Bonet. La parlamentària era a la capital catalana visitant familiars i havia d’anar a dinar a la Rambla, fet que finalment van descartar. “No ens ha agafat de miracle. Volíem anar a dinar a un restaurant de la Rambla i hem canviat d’idea a l’últim moment”, va narrar. “Ens hem quedat molt sorpresos. Segurament no ens tocava”, va expressar, lamentant que “contra atacs així poques eines de lluita tens”. “Quan passa a un lloc així, on saps que els andorrans s’hi mouen molt, sempre preocupa”, va relatar.
El primer secretari del PS, David Rios, va condemnar “qualsevol acte de violència” i va destacar que “hi ha molts desplaçaments d’andorrans a Barcelona i per tant desitgem que no hi hagi cap andorrà ni resident implicat o relacionat amb les víctimes”. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va assenyalar que “tot atac terrorista és recriminable sigui pels motius que sigui”. “Tota mena de terrorisme s’ha de combatre i no es pot tolerar de cap manera”, va dir, subratllant que “han anat a atacar allà on fa més mal”, al centre neuràlgic d’una gran ciutat com Barcelona.
L’excap de Govern Albert Pintat va alertar que “cap ciutat del món està protegida d’aquest perill. Barcelona és un altaveu potent. Tard o d’hora havia de passar”, va sentenciar.