'cas bpa'
Detingut el comissari Villarejo per suborn i blanqueig
L’expolicia ha plantat dos cops la justícia andorrana quan havia de declarar
La policia espanyola va detenir ahir el comissari retirat José Manuel Villarejo en el marc d’una operació per desmantellar una organització criminal que reintroduiria a Espanya i a d’altres països de la Unió Europea fons procedents d’activitats il·lícites vinculades a la corrupció internacional. Villarejo ha deixat dues vegades plantada la justícia andorrana, els passats mesos de juny i juliol, quan havia de declarar sobre el contingut de quatre notes redactades per ell entre el juliol del 2014 i el gener del 2015, en què acusava el comissari Marcelino Martín-Blas de pressions a BPA. Oleguer Pujol va assegurar el juny passat que “avui en dia Villarejo està assessorant els Cierco”, mentre que Marcelino Martín-Blas va assegurar que és ridícula la història que, segons ell, estan intentant orquestrar els germans Cierco amb el comissari Villarejo per justificar la intervenció de BPA per part dels Estats Units, inventant-se un complot que neix de les dades dels Pujol.
Entre els arrestats d’ahir hi ha la dona de Villarejo, Gema Isabel Alcalá, imputada en la peça del cas Petit Nicolás, en què s’investiga la gravació i posterior difusió d’una reunió entre policies i agents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) l’octubre del 2014. I la policia espanyola també ha detingut l’excomissari de Barajas Carlos Salamanca. Coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, l’anomenada operació Tàndem preveia la detenció de sis persones i el registre de més d’una desena de domicilis i seus d’empreses a les províncies de Madrid, Màlaga i València. Els dos excomissaris, segons Anticorrupció, “prevalent-se de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs, especialment sensibles per a la seguretat nacional, haurien rebut elevades sumes de diners i regals sumptuaris a canvi de la prestació de serveis especialitzats d’intel·ligència, i de facilitar l’entrada il·legal de ciutadans no comunitaris a territori espa-nyol”. Villarejo, a més, es troba actualment imputat en la causa en què s’investiga el presumpte apunyalament de la coneguda dermatòloga madrilenya Elisa Pinto, després que aquesta l’identifiqués en una roda de reconeixement com a la persona que la va agredir.
Versions contradictòries
És precisament un informe de Villarejo, on s’inclouen les dades del famós pantallazo dels comptes dels Pujol, el que va obrir tot el cas un cop van ser publicades pel diari El Mundo. El comissari assenyalava en l’informe que “part d’aquestes informacions, encara que de forma forçada i obligada per les circumstàncies, les haurien facilitat els propis responsables de BPA”. L’informe (juliol del 2014) és molt diferent a la versió que el propi comissari explica ara sobre que tot és un complot que acaba amb la intervenció dels Estats Units que dicten la sentència de mort per a l’entitat en deixar-la fora dels circuits financers.
L’excomissari assegurava llavors que les dades dels Pujol que recollia l’informe van ser fruit d’una delació dels dirigents de BPA. Banca Privada les hauria donat “davant la por de poder perdre la llicència per exercir a Espanya com a banca privada a través de Banco Madrid”. És per garantir que Espanya no els traurà Banco Madrid que “han optat per acceptar prestar col·laboració a les autoritats judicials i/o fiscals espanyoles”. A La Sexta, el comissari va explicar que es van pagar 50.000 euros a algú del banc a canvi de la informació després que inicialment es demanés “una xifra astronòmica” que l’excomissari xifrava entre 300.000 i 500.000 euros.
RELACIÓ AMB EL 'CAS EMPERADOR'
Carlos Salamanca, l’excomissari detingut amb Villarejo, va arribar a estar imputat, encara que aquesta investigació es va arxivar, en l’anomenada operació Emperador en la qual diversos policies van ser jutjats i absolts per donar informació a la xarxa xinesa de blanqueig de diners liderada per Gao Ping a canvi de regals. En el judici del cas BPA que es farà al gener, la principal línia de la trama, amb 25 encausats, és el presumpte blanqueig de diners (fonamentalment es considera que s’enviaven a la Xina a familiars de Gao Ping) del grup de xinesos.