Les defenses no volen el Govern al judici
Els lletrats dels acusats han coincidit a demanar que l'executiu no sigui a la causa perquè l'interès general està representat pel fiscal
Tercera jornada de judici a la sala de Prada Casadet i de nou debat de les qüestions prèvies plantejades per les defenses. Totes elles han coincidit a adherir-se a la petició que han fet els lletrats Salvador Capdevila i Alfons Clavera perquè el Govern no estigui representat a la causa. Els advocats han argumentat que l'executiu no pot estar al procés com a acusació particular perquè l'interès de la ciutadania el defensa en les causes penals la fiscalia i han demanat al Tribunal de Corts que deixi de ser part al judici i, per tant, que el lletrat que defensa el posicionament del Govern no participi a la vista.
El fiscal ha deixat la decisió a criteri dels magistrats i ha destacat que exercirà l'acusació de la mateixa manera, representi o no al Govern. A més, ha demanat a les defenses perquè no van impugnar la presència de l'executiu a la causa al moment que va entrar i els lletrats han respost que en aquell moment els clients als que representen no estaven acusats.
A la sessió d'avui també ha plantejat una qüestió prèvia l'advocada Anna Soler per sol·licitar la nul·litat del judici perquè la comissió rogatòria on Espanya va facilitar la informació que ha servit de base per a les acusacions d'aquest cas no es va fer correctament perquè no es va tramitar entre els ministeris dels dos països. La lletrada ha recordat que arran de la nota del FinCEN el Govern va informar la fiscalia i aquesta va enviar una comissió rogatòria al país veí que va facilitar l'agenda de Pallardó, el video de la trobada de dos gestors de BPA amb el cunyat de Gao Ping i una declaració de Pallardó, que alhora va declarar pocs dies després al Principat. Segons Soler la informació va arribar per fax i la comissió rogatòria no complia el Conveni de Cooperació d'Assistència Judicial Penal d'Estrasburg i, per tant, s'ha de declarar nul·la i la prova inculpatòria estaria viciada i s'ha d'anular tota la causa. Alfons Alberca ha defensat que Andorra va fer correctament la comissió rogatòria i com respongui Espanya és cosa d'ells i es va oposar a la nul·litat del judici per aquesta causa.
En la jornada de dimarts Marc Maestre, l’advocat defensor de tres gestors processats en el marc de la causa Gao Ping, va demanar la nul·litat del judici en denunciar “manca de garanties” per als seus clients en tot el procés. Va parlar d’“indefensió material” i de vulneració d’aquest dret fonamental que “no s’està respectant” recollit a l’article 10 de la Constitució. Va assegurar que durant bona part de la instrucció no ha tingut accés efectiu al sumari, que en un primer moment els seus clients no sabien de què se’ls acusava concretament (primer semblava que era per pertànyer a una organització criminal i després per fer compensacions), que no han pogut declarar en condicions i que tampoc han pogut demanar totes les proves que creien necessàries.
A més de posar en relleu la dificultat de poder accedir a les diligències practicades per la batlle Canòlich Mingorance, va denunciar deficiències en la mateixa degut a la celeritat en què s’ha volgut tancar la instrucció. “No tenim la culpa que hi hagués una persona a presó”, va dir en referència a Joan Pau Miquel, i que això “no ens hagi permès tenir prou temps per preparar la nostra defensa”. La referència a l’ex-conseller delegat de BPA i la necessitat de tancar la instrucció abans que s’acabés el termini legal per mantenir-lo en presó preventiva, també va ser remarcat per altres advocats.
Maestre i altres lletrats també van denunciar el fet que un cop van rebre l’aute de processament penal dels seus clients, només van tenir 15 dies per examinar el sumari i presentar proves. Un sumari de més 230.000 folis i que encara no està del tot tancat.
Les defenses s’adhereixen
La resta de lletrats dels processats es va adherir a la qüestió prèvia presentada (l’única que es va debatre en la segona jornada del primer dels judicis relacionats amb BPA) i amb més o menys contundència van denunciar la vulneració del dret a la defensa. Un dels més durs va ser l’advocat de Miquel, el veterà Jesús Jiménez, que va sentenciar que “mai com ara s’havia tingut un menyspreu a les defenses tan important”.
Un altre dels advocats defensors, Josep Antoni Silvestre, va anar més enllà i va denunciar tria contradictòria de proves, en referència a les escoltes telefòniques incloses al sumari, o el trencament de la cadena de custòdia. En aquest darrer cas parlava d’algunes actes del comitè de prevenció de blanqueig de BPA que “no estaven al sumari quan les vam anar a buscar”.
El lletrat de l’ex-director general adjunt de BPA, Santiago de Rosselló, Toni Riestra, també es va mostrar contundent en la seva intervenció. “S’ha atropellat el dret a la defensa dels meus clients”, va indicar, per denunciar que se li havien desestimat un centenar de proves sol·licitades.
El fiscal defensa la instrucció
La rèplica del fiscal general, Alfons Alberca, es va centrar a defensar la feina realitzada per la batlle Canòlich Mingorance, de qui en va dir que, com tot instructor, “decideix a càrrec i descàrrec”. Va admetre, però, que algunes deficiències “s’ha intentat resoldre” per part del Tribunal de Corts un cop tancada la instrucció de la causa. Una actuació que les defenses van dir agrair, però que, van assegurar, no ha servit per evitar la indefensió.
Una vulneració al dret a la defensa que el ministeri públic, evidentment, va negar. Alberca va insistir que totes les parts han tingut accés al sumari i va convidar els advocats a demanar un ajornament del judici durant uns dies per si volen més temps per acabar d’examinar-lo. Respecte al fet que alguns lletrats van denunciar que no n’han tingut còpia, el fiscal va recordar que sí que van poder accedir-hi i que aquest no és un argument per demanar la nul·litat del judici. Va indicar que en tot el procés s’han presentat 250 impugnacions, que “s’han discutit en el fons i en la forma” i que, vist això, “no es pot dir” que “no s’ha tingut accés a tota la documentació” i que els processats “no sabien de què se’ls acusava”. Malgrat que ahir estava previst discutir la qüestió prèvia respecte si el Govern té dret a estar personat en la causa, la manca de temps ho ha ajornat fins avui.
CLAUS DE LA JORNADA
1 Segon dia amb una única qüestió prèvia
Estava prevista la discussió de dues qüestions prèvies, però finalment només se’n va poder fer una. La de si el Govern pot ser acusació en la causa, es debatrà finalment avui.
2 Marc Maestre vol l’anul·lació per indefensió
Defensor de tres gestors de BPA, considera que el judici s’ha d’anul·lar perquè s’ha vulnerat el dret a la defensa material dels seus clients. La resta de lletrats s’hi adhereixen.
3 Un sumari amb més de 230.000 folis
Tant els advocats defensors com la fiscalia van parlar de l’importat volum físic del sumari i la dificultat per analitzar-lo. Són més de 230.000 folis.
4 La màniga ampla de Josep Maria Pijuan
El president del tribunal, Josep Maria Pijuan, està permetent infinites contrarèpliques i llicències als advocats que intervenen al llarg de la vista.