aturada de funcionaris
La vaga dels funcionaris afecta només l'educació
El Govern estima que de les 480 persones que ahir van fer vaga 390 eren d’aquest sector i la resta, del cos general
La segona jornada de vaga dels funcionaris va evidenciar encara més el fet que la majoria dels treballadors que han seguit les aturades eren professors o col·laboradors educatius. El col·lectiu que encapçala David Garcia, secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), va tornar a ser el més nombrós a les manifestacions que hi va haver ahir. Segons les xifres aportades pel Govern, 480 persones van fer vaga, xifra que representa un 23% dels treballadors de la Funció Pública. A més, detallen que 390 eren professors o afins i els 90 restants, membres del cos general, de manera que l’executiu va deixar clar que la segona jornada va tenir menys participació que dijous.
Els representants sindicals, per la seva banda, no van negar aquest fet però sí que van recordar que “molts agents de cossos especials, com bombers, policia o agents penitenciaris, tenen molt limitat el dret a vaga, però tot i així molts dels que estan de festa han vingut en representació dels que no podien”, va dir Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), que va reconèixer estar “gratament” sorprès per l’assistència a la concentració matinal que es va fer a la plaça Coprínceps, a Escaldes-Engordany.
Ubach també va recordar que ahir s’hi van poder unir els funcionaris del departament de Justícia, que no hi van poder ser el primer dia. En aquest sentit, la presidenta del sindicat, Cristina Araujo, va informar que prop del 40% dels treballadors van fer vaga. “Aproximadament hem vingut una quarantena de persones dels cent que som. Només podem donar suport els companys perquè a nosaltres ens faran una llei nova aviat, però som realistes i sabem que el Consell General no farà distincions entre funcionaris, de manera que si la llei de la Funció Pública retalla, la nostra també”, va afirmar.
A primera hora, la xifra de manifestants era baixa, encara que de seguida la participació va créixer fins arribar al mig miler de persones que van fer la marxa fins a la plaça del Poble, però just abans d’iniciar-la Ubach va anunciar la intenció de dirigir-se cap a la Batllia per presentar una demanda contra el decret que va publicar el Govern, dimarts passat, en què s’establien els serveis mínims. “Ahir va quedar clar que aquest decret traspassava tots els límits i vam entendre de seguida que haurem d’estar especialment vigilants, quan es comenci a debatre la llei sindical, la de convenis col·lectius i la del dret a vaga, no sigui cas que sigui una llei de drets i no de coacció.”
Al final, però, no es va concretar la demanda, ja que un cop a la seu judicial els representants sindicals van veure que podrien incloure més supòsits a la demanda i van decidir presentar-la la setmana que ve, un cop s’hagin reunit de nou.
Per altra banda, la marxa matinal va congregar mig miler de persones, que van augmentar a mesura que baixaven les avingudes Carlemany i Meritxell. El trajecte, a marxa lenta i amb molts xiulets, va tenir el seu punt àlgid quan van passar per davant d’on es construirà l’edifici The Cloud. Va ser aleshores quan tots es van posar a cantar la proclama “aquí hi ha la nostra jubilació”. El canvi de traçat no estava consensuat amb la policia, de manera que van haver de fer un recorregut nou. Van caminar fins a la plaça del Poble i després van baixar pel carrer doctor Vilanova fins a Prat de la Creu, on pretenien tornar a aturar-se davant del Govern. La policia no els va deixar seguir per aquest carrer però van aconseguir arribar al seu destí, encara que una mica més lluny, i van poder xiular i mostrar la seva “indignació” amb l’executiu. Finalment, van fer mitja volta, van seguir pel passeig del riu fins al Parc Central i es van aturar a la Batllia.
El motiu principal de la demanda “és que molts afiliats s’han queixat que no han pogut exercir el dret legítim a vaga”, va manifestar Ubach, però també va comentar que el sistema escollit per presentar-la, el de preferent verbal, “deixava a fora molts dels casos que ens hem trobat, a nivell de pressions i impediments per unir-se a les mobilitzacions, així que ara parlarem amb els advocats i amb la gent que ha patit el desgavell del decret de serveis mínims, i la presentarem la pròxima setmana”, va dir Ubach.