justícia
Sospites d'un alçament de béns d'un acusat de BPA
El ministeri públic creu que un dels processats ha cedit a la seva exdona un xalet a la Pleta d’Ordino i el garatge per evitar que siguin requisats si és condemnat
La fiscalia sospita que un dels 25 processats del cas BPA està realitzant una operació d’alçament de béns amb la intenció que no li embarguin la propietat si és declarat culpable. El ministeri públic va trametre les sospites en un informe al Tribunal de Corts, ja que existeixen indicis respecte que l’acusat està intentant traspassar a la seva exdona la titularitat de l’immoble. Davant de l’advertència, Corts va incloure un apartat especial dins de l’aute d’embargament de béns dels acusats. S’indica que el processat “estaria disposant a favor de la seva exesposa de part del seu patrimoni immobiliari, concretament la casa número (-) de la Pleta d’Ordino i el seu garatge”.
En l’escrit s’indica que també hi ha risc que hi hagi un traspàs cap a la seva exesposa d’altres propietats perquè l’acusat “gaudeix d’altres béns immobles i socials tant al Principat com a l’estranger”. Les sospites van portar la fiscalia a instar l’actuació del tribunal “per la bona fi de la present causa i l’assegurament de la pena de multa interessada envers de l’esmentat acusat”, i amb aquesta intenció el ministeri públic volia que “s’acordés l’embargament del referit bé immoble, així com la d’aquells que sota la seva pròpia titularitat personal o de persona física o jurídica interposada mantingui l’acusat tant al Principat com a l’estranger”.
Sis anys i setanta milions
La qualificació provisional de pena per a l’acusat sospitós d’estar intentant fer un alçament de béns és de sis anys de presó i una multa de 70 milions d’euros. Forma part del grup amb majors multes instades per la fiscalia, només per sota dels cent milions que se li demanen a Joan Pau Miquel. Davant de la quantia de la multa que se li demana en cas que sigui declarat culpable “i als efectes de garantir l’eventual responsabilitat pecuniària, procedeix acordar la mesura cautelar de la prohibició d’alienació i embargament de tots els béns immobles, valors immobiliaris i béns mobles que constin en els registres administratius del Principat d’Andorra”.
Afegeix una ordre per “als notaris de les Valls i la Cambra de Notaris perquè informin si els consta que durant aquest temps [des que va declarar a la Batllia en qualitat d’inculpat el 17 d’agost del 2016] l’esmentat acusat ha efectuat algun acte de disposició sobre béns immobles o valors immobiliaris”. Al mateix temps, Corts comunica al departament de Tributs i Fronteres que ha de trametre la informació dels últims exercicis fiscals de l’acusat. La decisió de l’embargament és pot recórrer.
Embargament d’indemnització
La fiscalia també va posar en coneixement del Tribunal de Corts que una de les directives processades en el cas BPA havia guanyat la demanda laboral contra Banca Privada d’Andorra. La sentència al seu favor data del 29 de maig d’aquest any i BPA va ser condemnada a pagar 405.580 euros bruts en concepte d’indemnització i 7.961 en concepte de vacances. A més, se li han d’abonar els interessos que aquestes xifres hagin generat des del 26 d’octubre del 2016.
El ministeri públic va instar el tribunal que aquest ingrés fos embargat, ja que aquesta processada s’enfronta a un possible multa de setanta milions d’euros com una de les principals acusades en el cas BPA. Corts ha acceptat la petició i ha instat l’embargament dels diners que Banca Privada d’Andorra havia de pagar a la processada, concretament ha ordenat que l’entitat financera ingressi els diners a l’Institut Nacional Andorrà de Finances perquè quedin en custòdia.
A 5 ACUSATS JA SE'LS HAVIA EMBARGAT
L’acció d’embargament als 25 processats del cas BPA realment ha tingut incidència sobre dinou, ja que els altres sis ja havien estat embargats amb anterioritat. La justícia ja va decretar els embargaments durant l’any 2015 en els mesos posteriors a l’esclat del cas BPA. El primer embargat va ser Joan Pau Miquel, a qui se li va executar la mesura el 16 de març, coincidint amb la detenció. El 27 de març va arribar el torn de Santiago de Rosselló, Mauricio Escribano i Sergi Fernández Genés. L’1 d’abril els tocaria a Pablo Laplana i Xavier Mayol.