relacions bilaterals
L'alcalde de Lleida serà l'ambaixador espanyol
L’executiu veí ha fet arribar el plàcet perquè sigui concedit avui i poder nomenar-lo al consell de ministres de divendres
L’arribada a la presidència del Govern espanyol de Pedro Sánchez després de fer caure Mariano Rajoy en una moció de censura també ha tingut conseqüències directes per a Andorra. L’actual alcalde de Lleida serà el nou ambaixador espanyol a Andorra i no José María Rodríguez Coso, com estava previst quan governava el PP fa només dos mesos. La decisió es va prendre a la reunió del consell de ministres de divendres passat a petició del titular d’Exteriors, el també lleidatà i company de partit Josep Borrell. El Govern espanyol va acordar demanar el plàcet a Andorra aquesta mateixa setmana per poder fer efectiu el nomenament de Ros abans que comencin les vacances d’estiu. Es tracta a la pràctica d’un mer formalisme de cortesia i encara més en aquesta ocasió, entre països, que s’ha de complimentar abans de nomenar el representant diplomàtic. La previsió d’Espanya és que a la reunió del Govern andorrà d’avui es concedeixi el plàcet, fet que possibilitaria que l’executiu de Sánchez el nomeni divendres.
La decisió d’optar per Àngel Ros per encapçalar la delegació diplomàtica a Andorra no ha estat senzilla de tirar endavant per part del màxim responsable d’Exteriors. El cos diplomàtic espanyol és força reticent que polítics ocupin càrrecs d’ambaixador, però tots els govern sempre reserven una marge de maniobra per posar persones de la seva confiança. L’exalcalde de la Corunya Francisco Vázquez va ser ambaixador al Vaticà, com també va ser ambaixador qui havia estat alcalde de Barcelona Joan Clos. L’alternativa d’Àngel Ros ha obligat el ministre Josep Borrell a efectuar un reajustament de les propostes per liderar les seus diplomàtiques que havia fet el seu antecessor del PP, Alfonso Dastis. És el cas de Rodríguez Coso, que havia de venir a Andorra després de quatre anys a Irlanda.
Sortir de la paeria
Àngel Ros va arribar a alcalde de Lleida al final del 2003 en substitució d’Antoni Siurana i després de 14 anys en el càrrec estava buscant una sortida per deixar la primera línia política. Més enllà del temps que feia que ocupava el càrrec, després del resultat de les últimes eleccions municipals i l’impuls del procés sobiranista que es viu a Catalunya, la situació s’havia tornat pràcticament insostenible. Va pactar amb Ciutadans i el PP per conservar l’alcaldia, fet que li ha valgut constants reprovacions en els actes públics en els quals participava.
La caiguda de Rajoy amb l’arribada d’un govern socialista al poder li va obrir un ventall de possibilitats de sortida de la Paeria. En un primer moment es va contemplar que pogués ocupar la presidència d’una empresa pública, extrem que no va convèncer Ros. La segona possibilitat que es va posar sobre la taula va ser la d’encapçalar una seu diplomàtica. La primera opció per a l’alcalde era el Vaticà, entre d’altres raons perquè és una persona de profundes conviccions religioses. Una opció que es va haver de descartar perquè ja estava compromesa. La segona alternativa escollida per Ros va ser Andorra, pels vincles que té amb el Principat. Divendres vinent es farà realitat.
Seu vacant
En el moment que sigui nomenat haurà de dimitir com a alcalde per poder cobrir un càrrec que està vacant fa prop d’una setmana, quan el fins ara titular, Manuel Montobbio, va cessar en les seves funcions i va ser nomenat ambaixador al Consell d’Europa. El seu successor a l’ajuntament serà Montse Minguez, la primera tinent d’alcalde, o Fèlix Larrosa, segon tinent i l’escollit pel partit.
Ros és físic i doctor en informàtica. Ha treballat de professor universitari, a IBM i Coca-Cola. En l’àmbit polític ha estat diputat al Parlament i president del PSC.
LA CIMERA IBEROAMERICANA I EL SISTEMA GPS SÓN ELS DOS DOSSIERS QUE L'ESPEREN
El setè ambaixador espanyol es trobarà sobre la taula dos dossier complexos que marquen les actuals relacions bilaterals. I que amb el canvi de Govern a Espa-nya, l’executiu Martí espera que es rellancin. El primer és la implementació del sistema GPS a l’aeroport de la Seu, imprescindible per a la viabilitat de la instal·lació i que hauria de ser una realitat la primavera vinent. L’altre és la celebració de la Cimera iberoamericana que el 2020 acollirà el Principat. Dues qüestions que la titular d’Exteriors, Maria Ubach, i el seu homòleg espanyol, Josep Borrell, van tractar a Nova York fa deu dies i que estaran a l’agenda de la visita oficial de Borrell el 3 i 4 d’octubre. La transformació en tots els àmbits del país i l’homologació fiscal han enfortit les relacions amb Espanya, Estat amb el qual s’han signat 39 tractats bilaterals. Enguany es compleix el 25è aniversari de les relacions diplomàtiques. L’ambaixada es va obrir l’agost del 1993, pocs mesos després d’aprovar la Constitució, i el primer titular va ser José Manuel Paz Agüeras. Successivament han estat ambaixadors Juan María López Aguilar (1998-2001), César González (2001-2005), Eugeni Bregolat (2005-2010), Albert Moreno (2010-2014) i Manuel Montobbio (2014-2018).