Jacint Risco

“El sistema és insostenible si no s'apugen les cotitzacions”

Risco considera que el debat públic s'ha de centrar, sense oblidar la viabilitat del sistema de pensions, en el "preocupant" dèficit sanitari i proposa racionalitzar la despesa

“El sistema és insostenible si no s'apugen les cotitzacions”C. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nou representant dels pensionistes al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) espera defensar amb efectivitat l’opinió del seu col·lectiu i demana urgència al Govern per garantir la viabilitat de les pensions.

Com valora la proposta de l’antic consell d’administració d’incrementar les cotitzacions?

La pujada de les cotitzacions és un element que es va consensuar amb majoria a l’antic consell d’administració. S’està parlant de pujar progressivament la cotització de les pensions fins al 18%, que actualment està al 12%. Estic d’acord en això i penso que hauria de ser en la proporció entre empresaris i treballadors que hi ha ara.

Llavors, com hauria de ser?

Sempre he dit que la càrrega no es pot donar al 50-50. Pel tema de la jubilació és un 2,5% el treballador i un 8,5% l’empresari. S’hauria d’anar apujant gradualment i si es va apujant un punt doncs que es reparteixi proporcionalment. En aquest sentit, es planteja que l’apujada es faci en uns 6 o 8 anys fins arribar al 18%, en trams petits, perquè l’economia productiva ho pugui assimilar.

Hi pot haver sostenibilitat del sistema de pensions si no es fa aquest increment?

A molt llarg termini, el sistema tal com és ara és insostenible si no s’apugen les cotitzacions. És veritat que el rendiment per al pensionista o l’assalariat dels seus diners és relativament bo, perquè per cada euro que tu inverteixes en reps dos i mig. Quan tu tens aquest rendiment s’ha de pensar que no tot allò que has cotitzat és el que finalment cobraràs.

Parla d’un sistema solidari.

S’ha de comprendre que aquest sistema solidari, en tenir una esperança de vida més alta, algú l’ha de finançar. Som un dels països d’Europa amb la taxa de substitució més elevada. Els últims números estan en quasi 3,6 assalariats per 1 pensionista, però la corba demogràfica està mostrant que la tendència és que la població s’envelleixi. En aquest supòsit, aquesta taxa de substitució no permetrà una solidaritat tan gran com hi ha ara i arribarem a un punt de tall que serà pròxim i s’ha d’actuar.

Quina posició té sobre la revalorització del punt?

Estem d’acord que estigui al 12 i que pugui anar pujant progressivament amb els anys, però també s’ha de tenir en compte que els salaris han de pujar perquè si no queden unes pensions públiques paupèrrimes.

Quins canvis suposaria?

Si jo tinc 1.000 euros i els cobro en sis anys, si ho divideixo tindré 166. Si 1.000 el divideixo per dotze és la meitat. És a dir, jo cobraré la meitat de la pensió però finalment cobraré els mateixos 1.000 euros. Això no s’ha tocat pràcticament fins ara.

Diu que no s’ha tocat fins ara.

Quan es va crear la CASS era de 6 anys i això volia dir que tu tenies una esperança de vida de sis anys més enllà dels 65 anys. Ara ens morim als 84 anys. Per exemple, si agafem 7 anys, tot el que jo he aportat m’ho menjo en 7 anys: 65 més 7 fan 72, dels 72 als 84 anys, qui m’ho paga? Aquesta és la gran explicació de les pensions, qui paga això?

Govern hauria de prendre les mesures proposades pel consell d’administració amb urgència?

Cada any que passa és un any que ens n’anem a l’abisme, i quan dic abisme ho dic amb totes les lletres. Ara no s’han pres aquestes mesures, es paga un 12% per les jubilacions i el coeficient de conversió està en un 9,6. Com més triguem, menys ens durarà la caixa.

El preocupa el dèficit sanitari?

Això és molt preocupant. A mi em preocupa molt la branca de malaltia per què, de què em servirà arribar a la jubilació, cobrar més o menys, però no tenir salut?. El sistema de salut, que el tenim excel·lent, l’hem de mantenir excel·lent. Tot porta a pensar que el dèficit, que està entorn dels 25 milions d’euros, pot arribar d’aquí a 10 anys als 80 milions d’euros.

Quines mesures proposa per tal de donar solució a aquest problema?

Racionalitzar la despesa, que ja s’està començant a fer, i reorganitzar tot l’enrenou que hi ha al sistema sanitari. S’està fent amb el metge referent, que és cert que tampoc comportarà a curt termini una reducció de la despesa, però sí, una organització més clara de la sanitat.

Està a favor d’impostos sobre l’alcohol i el tabac?

Sí. Aquests impostos haurien d’anar al sistema de salut.

tracking