DEBAT D'ORIENTACIÓ POLÍTICA
El cap de Govern insta el PS a plantejar la república com a model d'Estat
Toni Martí fa una defensa aferrissada del Coprincipat i diu que és incompatible mantenir el sistema actual si es despenalitza l’avortament
El cap de Govern, Toni Martí, va instar ahir el Partit Socialdemòcrata (PS) a plantejar la República com a model d’Estat. Tot i que sense anomenar explícitament la formació, el líder de l’executiu va emplaçar els socialdemòcrates a proposar un canvi constitucional “que converteixi Andorra en una república” i “concórrer a les eleccions amb aquest programa”. Martí va fer aquesta proposta durant el seu últim debat d’orientació política, després que el partit liderat per Pere López plantegi des de fa mesos reformar la Carta Magna per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics.
Martí va concloure que “no es pot despenalitzar l’avortament i mantenir el Coprincipat parlamentari”, i va afirmar que “el que no és legítim és deformar la realitat i pretendre presentar Andorra com un Estat endarrerit o poc democràtic”. A més, Martí va recordar que el model d’Estat actual va ser avalat per la població durant el referèndum de la Constitució i va animar als partits que volen canviar la Carta Magna a obtenir la majoria parlamentària suficient per “decidir iniciar o no un procés de reforma constitucional”. “El pacte constitucional no és presoner de la voluntat de les andorranes i dels andorrans del 1993”, va asseverar.
Martí va avisar que cal ser “molt curosos” amb les valoracions. “Pretendre que Andorra és menys democràtica perquè manté una determinada redacció de la Constitució és fals, perquè aquesta redacció és fruit d’un pacte en què el poble andorrà és sobirà per prendre les seves decisions”, va dir el cap de Govern, que va arribar a interpel·lar directament Pere López per recordar-li que al Principat sí que hi ha “separació” entre Església i Estat.
EL PS CONTRADIU MARTÍ
Per la seva banda, Pere López va contradir les paraules de Martí i va assegurar que despenalitzar l’avortament i mantenir el model de coprincipat és compatible. “El PS sempre ha defensat el model de coprincipat, i per tant no entenem alguna insinuació en aquests termes com el que sembla que ens vol imposar DA de cara a les pròximes eleccions”, va dir López, que va criticar que els taronja plantegin debats “duals i limitatius”. “Nosaltres el que pensem és que el paper dels partits polítics i dels veritables polítics és buscar espais d’entesa en els quals tothom guanyi”, va manifestar el representant socialdemòcrata, que va afirmar que “ens sentim capaços de fer compatible la importància de les institucions amb el dret de les dones”.
EN ESPERA DE LA DATA ELECTORAL
D’altra banda, no serà fins avui que s’anunciarà la data de les pròximes eleccions generals, que com a molt estirar s’haurien de celebrar al març o a principis d’abril de l’any que ve. Toni Martí va mantenir la incògnita després d’un discurs de gairebé tres hores de durada en què també es va centrar a fer un repàs de la seva gestió al capdavant de l’executiu des que hi va arribar, l’any 2011. A falta de com a molt sis mesos per acabar la legislatura i amb textos importants que ja es troben a tràmit parlamentari, com ara la reforma de la Funció Pública, el Codi de relacions laborals i l’entrada pròximament del projecte dels pressupostos de l’any que ve, el cap de Govern va avançar poques novetats. Entre les més destacades, va avançar que “aviat” es començaran els treballs per ubicar el ministeri d’Afers Exteriors a l’antiga Ràdio Andorra, la posada en marxa d’un nou programa d’ajuts per a petites i mitjanes empreses i l’obertura del concurs de la nova concessió del servei de busos d’aquí a dues setmanes.
Martí va relacionar aquesta decisió en part al fet que Radio Andorra va ser “la primera veu del nostre país cap a l’estranger”. Sobre el nou programa d’ajuts per a petites i mitjanes empreses, que tindrà un pressupost global de 190.000 euros, el líder de l’executiu va dir que la previsió és atorgar “petites subvencions” per acompanyar les corporacions en “la innovació, la internacionalització o el rendiment empresarial”.