Problema sanitari

Turistes francesos al Pas de la Casa en recerca de fàrmacs

La ruptura d’estoc de certs fàrmacs provoca que pacients francesos s’estiguin desplaçant a Andorra per adquirir fàrmacs

Turistes francesos al Pas de la Casa en recerca de fàrmacsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ruptura d’estoc que afecta una sèrie de medicaments francesos està provocant un nou tipus de turisme en què els malalts de les zones més properes a Andorra es desplacen fins al Pas de la Casa per obtenir els fàrmacs. Les xifres indiquen que al 2017 –ultim any tancat comptablement–, França va patir ruptures d’estoc de 530 medicaments diferents. Aquest any, segons fonts farmacèutiques, estaria en una línia similar o pitjor. El problema ha anat creixent de forma exponencial i en l’última dècada el nombre de fàrmacs afectats per l’escassetat s’ha multiplicat per deu.

Alguns dels afectats són vitals per als malalts com els fàrmacs contra el Parkinson o el càncer, vacunes o fins i tot s’han arribat a acabar les existències de cortisona. La situació va portar recentment que, per exemple, es fes públic un escrit al dairi Le Parisien signat per les associacions de neuròlegs i de pacients de Parkinson demanant al govern que actuï per solucionar la manca de medicaments per als afectats. L’escrit ja té 25.000 signatures.

Malalts que necessiten tractaments de les zones de Tarn, Alta garona, Gers i l’Arieja, entre d’altres, s’estan desplaçant habitualment al Pas de la Casa per adquirir els medicaments que no es troben en les farmàcies franceses. Farmacèutics consultats van comentar que és una pràctica que se centra molt en el Pas de la Casa i que està focalitzada en una sèrie de fàrmacs concrets. El problema fonamental, segons el president de la unió de farmacèutics d’Alta Garona Philippe Vergne (en declaracions a un canal de televisió d’Occitània), es troba en el fet que la sanitat francesa ha anat fent baixar els preus dels medicaments. A França són més barats que en d’altres estats i el mercat és global. Els distribuidors, quan hi ha escassetat, prefereixen vendre els fàrmacs a d’altres països perquè obtenen més marge.

Caps de setmana

La pràctica s’ha estès especialment durant els caps de setmana quan els pacients aprofiten per fer una escapada fins al Pas de la Casa i comprar els medicaments pels quals tenen la recepta francesa. A Andorra no existeix ruptura d’estocs en la pràctica totalitat dels medicaments i per tant es pot abastir els clients del Nord.

El fenomen, segons les fonts consultades, anirà a més o a menys depenent de com evolucioni el mercat francès de medicaments i per tant res a veure té amb el model farmacèutic actual del Principat.

Andorra sempre ha comptat amb l’avantatge de poder aprovisionar-se de medicaments que venen tant d’Espamya com de França. En aquest sentit quan hi ha ruptura d’estoc d’un medicament en un dels dos estats veïns normalment els farmacèutics poden rebre’l, via distribuidor, de l’altre país.

Cal recordar que la ruptura d’estoc que pateix França en diferents fàrmacs es considera que s’està produint quan les farmàcies no poden abastir un producte en 72 hores.

L’alerta sobre la situació que es viu a França va agafar una gran volada quan la problemàtica de la falta de fàrmacs va acabar afectant els antibiòtics clàssics com la penicil·lina, l’augmentin i l’amoxicil·lina.

EL CAS DEL FÀRMAC PER A LES TIROIDES

El Levothyrox, medicament que prenen les persones amb certs tipus de problemes amb les tiroides, es va fer famós l’any passat perquè pacients de tota França venien a buscar-lo a les farmàcies del Pas de la Casa. França havia passat a comercialitzar una nova versió del Levothyrox que portava lactosa, però sense mannitol. A Espanya es venia amb el nom d’Euthyrox amb la fórmula antiga. Els pacients de tiroides asseguraven que la nova composició no els ajudava. Espanya era qui estava subministrant a les farmàcies andorranes el producte amb la recepta antiga. Durant un temps els pacients van estar venint al Pas, però després el problema es va solucionar.

tracking