diplomàcia
Martí defensa la multilateralitat
El cap de Govern diu que la cita al país al 2020 permetrà “estrènyer llaços”
El cap de Govern, Antoni Martí, va fer ahir una defensa del multilateralisme durant la cimera de caps d’estat i de govern que se celebra a Guatemala. El cap de l’executiu va afirmar que les institucions multilaterals de governança global, com la Cimera Iberoamericana, que s’organitzarà al Principat fins al 2020, són una extensió i una conseqüència lògica de la democràcia representativa, el parlamentarisme i l’Estat de dret.
A més, va apuntar que hi ha qüestions rellevants que preocupen la ciutadania, com la inclusió, l’educació o la lluita contra el canvi climàtic. De fet, durant la seva intervenció, el cap de Govern va afirmar davant dels seus homòlegs que per aconseguir els objectius proposats, calen polítiques locals que tinguin resultats “visibles” que repercutiexin les persones. D’altra banda, Martí va instar els països de la Conferència Iberoamericana a treballar de bracet per implementar accions comunes que garanteixin la inclusió i la sosteniblitat, que redueixin les desigualtats i l’accés a una educació de qualitat. El cap de Govern va fer una aposta perquè la Cimera sigui la “impulsora” de la construcció de societats inclusives, amb institucions democràtiques que estiguin al servei de la ciutadania. Per concloure la seva intervenció, el cap de Govern va expressar la seva satisfacció per acollir els mandataris de l’espai iberoamericà al 2020 per estrènyer “encara més” els “llaços” que unixen els països. Ahir, estava previst que en acabar les intervencions, es fes efectiu el traspàs de la Secretaria Pro Tempore, l’espai de coordinació per organitzar la Cimera Iberoamericana.
La celebració de la Cimera és vista amb bons ulls per part de la Cambra de Comerç. El seu president, Miquel Armengol, que també es troba a Guatemala per assistir a la 12a Trobada Empresarial, juntament amb la CEA, va remarcar que la pròxima trobada serà una “oportunitat única per establir llaços econòmics amb empresaris iberoamericans” que pot beneficiar la diversificació i la internacionalització de l’economia andorrana, així com el nou model fiscal que impulsen els estaments públics i privats del país, en el marc del procés d’obertura econòmica engegat des de fa uns anys. “Això pot ajudar les empreses andorranes a adequar les línies de treball en el futur”, afirmava Armengol després de la trobada i, de fet, espera que el Govern treballi “en aquest sentit” per crear les condicions “necessàries” amb la finalitat que els intercanvis beneficiïn el comerç i el desenvolupament.