Política
Comís de diners, actius i joies vinculats a la màfia siciliana
La col·laboració entre la justícia andorrana i italiana permet decomissar diners, actius i joies de la família Brancato, presumpta testaferro de la Cosa Nostra
La justícia italiana ha comissat més de cinquanta milions d’euros pertanyents a l’empresari sicilià Ezio Brancato, mort l’any 2000, que presumptament era testaferro de la màfia de Palerm. Una part del decomís s’ha produït a Andorra, on les hereves de Brancato tenien actius financers, diners en efectiu, joies i pedres precioses dins de caixes de seguretat. La xifra global trobada al Principat, segons la guàrdia financera de Palerm, seria d’uns sis milions d’euros. Entre Itàlia, Espanya i Andorra s’han bloquejat uns 50 milions.
La investigació policial italiana destaca que la vídua de Brancato, Maria D’Anna, i les seves filles, Monia i Antonella, van vendre les seves accions del Grup del Gas per 46 milions d’euros a Gas Natural el 2004. La companyia en total va ser venuda per 115 milions d’euros. La Cosa Nostra havia invertit en els negocis de l’empresa de gas (Gasdotti Azienda Siciliana) amb la intenció de blanquejar. L’empresa es va especialitzar en l’abastiment de gas metà els anys vuitanta i noranta a diferents parts de l’illa de Sicília. En total tenien 93.000 clients en una setantena de municipis sicilians. Gas Natural va comprar diverses empreses del sector del sud d’Itàlia fins a tenir centenars de milers de clients. També va acabar comprant una vintena d’empreses municipals del sector. A final del 2017 va fer una venda global per mil milions d’euros als grup Edison i 2i Rete Gas. L’operació va suposar per a la multinacional espanyola un benefici de 190 milions d’euros.
Els diners obtinguts per les hereves Brancato, que havia estat funcionari regional de Sicília, per la venda de l’empresa es van dedicar a l’adquisició d’immobles a Itàlia i Espanya, i una part va ser traslladada a Andorra. La col·laboració entre la justícia italiana i l’andorrana, segons ha explicat la guàrdia financera de Palerrm, ha permès localitzar i bloquejar els diners dels Brancato. La guàrdia de finances de Palerm va indicar que “les nombroses convergències sobre les companyies involucrades mostren la relació entre Ezio Ruggero Maria Brancato i els seus hereus amb la Cosa Nostra, a través de les inversions en el Grup del Gas”.
La col·laboració judicial entre els tres països ha permès descobrir i comissar les inversions fetes pels Brancato, d’on destaquen una cinquantena d’immobles a Itàlia i Espanya, comptes corrents, fons d’inversió i pòlisses de vida, a banda de l’efectiu, les pedres precioses i les joies de les caixes de seguretat a Andorra. La investigació ha permès establir que els actius que hi havia a Andorra estaven a nom de fiduciaris, segons ha publicat la premsa italiana, entre els quals hi havia un advocat italià.
TESTAFERRO DELS 'CAPOS' RIÏNA I PROVENZANO
Ezio Ruggero Maria Brancato era accionista de sis societats pertanyents al Grup del Gas de Palerm que, segons els carabinieri, en realitat estava sota el control de Vito Ciancimino i Bernardo Provenzano. Ciancimino va ser l’alcalde de Palerm, mort el 2002, i vinculat a clans mafiosos. Provenzano, mort el 2016, conegut com El Tractor, és un dels mafiosos italians més coneguts. Va ser el líder del clan dels Corleoneses, la família més temuda de la Cosa Nostra, i va passar 43 dels seus 86 anys de vida amagat. Provenzano està vinculat amb els assassinats dels jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, el 1992. També se sospita que Brancato hauria fet de testaferro d’un altre capo mafiós dels més coneguts: Totó Riïna, capo di capi, al qual es considera responsable d’haver assassinat personalment quaranta persones i haver ordenat cent deu assassinats. Riïna va ser empresonat i va morir el 2017. És l’altre cervell dels assassinats dels jutges i se’l considera un dels mafiosos més despietats.